Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Løkke, ledelse og kyllinger

Bylinefoto: Peter Kurrild-Klitgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dramaet om Det Konservative Folkepartis trækken tæppet væk under en af regeringens ministre, har mange stillet spørgsmålet: Hvordan kunne statsminister Lars Løkke Rasmussen lade det komme dertil, at han – næsten– truede med at udskrive valg på et tidspunkt, hvor hverken Venstre eller blå blok under et står rigtigt godt i meningsmålingerne?

Svaret er, at det har statsministeren faktisk haft rigtigt gode, rationelle grunde til. Hans rolle er en anden end f.eks. en ordførers, der skal forhandle en aftale og positionere sig selv, eller en partiformand, der er desperat for at bringe et parti fra glemslens mørke og ind i begivenhedernes centrum.

En regeringschef må nødvendigvis tænke langsigtet – ikke mindst på sine fremtidige handlemuligheder, hvor han er leder af en mandatmæssigt svag regering med hele tre, ret forskellige støttepartier og samlet kun med et enkelt mandats forspring til venstrefløjen.

Hvis han uden videre havde accepteret, at et enkelt parti (der ovenikøbet har peget på ham som regeringsleder og »nikket« til det regeringsprogram, der søges realiseret) vilkårligt og på et reelt subjektivt grundlag vil bestemme, hvilke ministre, der kan blive siddende eller blot forhandles med – ikke bare på deres nuværende poster men også på fremtidige poster – så havde han åbnet en ladeport for, hvad der vil være passable trusler fra parlamentariske samarbejdspartnere.

Så vil også Dansk Folkeparti og Liberal Alliance (hvis partierne ellers skulle ønske det) kunne piske en kampagne op mod en minister, true med at »fyre« vedkommende, og afpresse sig til politiske indrømmelser – præcis som det nu sker med »tillægsaftalen« på landbrugs-/miljøområdet. Samtidigt med at man alligevel kalder sig parlamentariske samarbejdspartnere og hævder at støtte regeringen.

Accepterer man som statsminister det, har man reelt kastreret sig selv politisk, for giver man efter, kan man ikke en anden gang med overbevisning sige, at det vil man ikke finde sig i. Dermed vil enhver lille politisk uenighed kunne eskalere til en krise med trusler og afpresning – i et år, hvor der givetvis kommer forhandlinger om flygtninge, skatter og energi/miljø.

Vil man forstå statsministerens insisteren, kan man med fordel skele til det, samfundsforskere kalder »spilteori« – særligt det spil, der kaldes »Chicken«. Altså den situation, der minder lidt om kapløbet i James Dean-filmen »Vildt blod« (1955), hvor unge mænd skal vise, hvem af dem, der er mest modige. De kører afsted mod en klippeafgrund, og den der først viger, er »kylling«.

»Chicken« er et farligt spil at spille – især hvis nogle af aktørerne er uerfarne eller irrationelle. En eller sågar begge biler kan ryge ud over kanten – i nærværende situation svarende til et folketingsvalg. Måske ovenikøbet et, hvor både V og K går mandatmæssigt tilbage og/eller »blå blok« taber magten.

Det ønsker næppe nogen af dem – og derfor er det også meget tænkeligt, at en af parterne i sidste ende viger for den anden. Eller at man finder en helt anden løsning end blot at køre videre eller vige.

I den konkrete sag måske en dronningerunde og/eller en regeringsomdannelse – eller den »frivillige« exit, som Eva Kjer Hansen selv foretog lørdag, da K insisterede på at være villige til at køre dem selv ud over kanten og tage regeringen med sig.

Det eneste, der ikke ville have været rationelt for statsministeren at gøre, ville have været at sige: »I bestemmer, selv uden for folketingssalen og uanset begrundelse, hvem jeg skal sætte på poster, nu og i fremtiden.« Så ville han ikke længere være en regeringsleder, men i bedste fald en slags vicevært.