Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Løft blikket, Tom Jensen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen konstaterer i en kommentar 20. august, at LA definitivt har sagt farvel til en ny politisk kultur, og at vi angiveligt har opgivet at føre en politik, hvor vi med idealerne i behold vil kæmpe for vore mærkesager på nye måder og med nye midler. Alt er, ifølge Jensen, igen ved det gamle. Liberal Alliance har rettet ind og er blevet som de traditionelle partier. Man mærker et lettelsens suk.

Jensen henviser i den forbindelse til en kronik, jeg skrev sidste år. Her forudsagde jeg en politisk disruption i vore aldrende demokratier. En disruption, der rummer både muligheder og risici. Forandringer, hvor nye partier vil opstå, og hvor måden, der føres politik på, vil finde helt nye veje. Tom Jensen konkluderer, at jeg tog helt fejl.

Til det er der kun at sige: Løft blikket, Tom Jensen!

Siden jeg skrev kronikken har Storbritan-nien – ganske overraskende – stemt sig ud af EU. I USA blev Trump – ganske overraskende – præsident. I Frankrig er en indtil for kort tid siden ukendt mand uden et parti – ganske overraskende – blevet landets præsident. Og han fik – ganske overraskende – ved det efterfølgende valg flertal i parlamentet med sit efter præsidentvalget nydannede parti.

Åbn øjnene

Tom Jensen, man skal mere end lukke øjnene, hvis man ikke kan se de nybrud, der sker. Ikke kun i Danmark, men overalt i verden.

Jensen påstår, at Liberal Alliance nu har opgivet at føre politik på nye måder og med idealerne i behold. Intet kunne være mere forkert. Vi arbejder fortsat stålsat for at få sænket skatterne, få en mindre offentlig sektor, skabe større frihed for borgerne og en højere vækst. Og vi vil fortsat komme til at overraske, selvom Jensen og andre ikke kan fordrage uforudsigelighed, visioner og mod.

Forlænge planker

Hvis det skulle lykkes at få LA og andre med mod til nytænkning til at rette ind og fortsat bare forlænge planker, ville resultatet være skræmmende. For hvis skatter og afgifter ikke sænkes, vil erhvervslivets konkurrenceevne svækkes yderligere. Den offentlige sektor vil fortsat vokse, og bureaukratiet vil stramme sit kvælende greb om civilsamfundets engagement og virkelyst yderligere. Der er brug for en ny kurs.

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at Tom Jensen og co. får ret i, at man i Danmark ikke kan arbejde langsigtet og visionært med de politiske idealer i behold og forsøge at gøre tingene på nye måder. Det vil jo være godt for Tom Jensens troværdighed som politisk kommentator.

Spørgsmålet er, om det også vil være godt for Danmark?