Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Livrem og seler for tandsundheden

David Choleva: Susanne Andersen, Tandlægeforeningens formand, er dybt uenig med regions politikerne Christian Wedell-Neergaard og Knud Munks gaard om offentlige tilskud til tandplejen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Susanne Andersen mener med rette, at et vist element af brugerbetaling er godt. Det får patienterne til at passe deres tænder bedre, samtidig med at der opretholdes en sund konkurrence tandlægerne imellem.

Desværre er brugerbetalingen for tandpleje gennem de seneste tre årtier vokset markant - og det er blevet et stort problem for stadig større patientgrupper, der simpelthen ikke har råd til at holde tandsættet i orden. En nylig undersøgelse af professor Poul Erik Petersen, Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, bakker yderligere op om dette synspunkt. Her fastslås det, at der efterhånden - på trods af en generel positiv udvikling - er en cementeret social ulighed i danskernes tandstatus og en klar sammenhæng mellem sociale forhold og tandsundheden. Tandstatus og tandlægebesøg er således i høj grad betinget af sociale forhold såsom uddannelse, personindkomst og bopælsregion.

Sundhedsforsikring er imidlertid et middel til at undgå privatøkonomisk kollaps, når tandsundheden skal vedligeholdes. Antallet af sundhedsforsikringer i Danmark er vokset eksplosivt, fordi folk - og deres arbejdsgivere - ikke ønsker afhængighed af det offentlige, når sygdom af den ene eller anden art opstår på alle andre dele af kroppen end tænderne.

Som et led i tandsundhedsdebatten bør det derfor nævnes, at det siden juni i år også har været muligt at forsikre sig mod tandlægeudgifter - endda for et ret beskedent beløb. Forsikringsmuligheden forudsætter, som et sædvanligt princip ved forsikring, at man har en rimelig tandstatus ved forsikringens tegning, men til gengæld vil man være sikret en ordentlig tandsundhed i al fremtid.

Kritikere af ovenstående mulighed vil uden tvivl anføre, at det er forkert at opdele danskerne i et A-hold, som har råd til en forsikring, og et B-hold, som ikke har. Helt i overensstemmelse med Susanne Andersens synspunkt om, at der er økonomisk og socialt udsatte befolkningsgrupper, som har svært ved at få privatøkonomien til at hænge sammen, når tandlægeregningen skal betales.

Pointen er blot, at man ved betaling af et beskedent månedligt beløb, som vil være overkommeligt for de fleste, vil kunne undgå at havne i det privatøkonomiske kollaps, som Susanne Andersen beskriver. Og endnu flere danskere vil dermed få mulighed for at deltage i den positive trend for tandsundheden, som professor Poul Erik Petersen generelt ser i Danmark.