Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ligestilling? Tving mødrene fra deres unger

Frederik Nelsson: Den store synder, når det gælder manglende ligestilling i Danmark, er lige så simpel som den er usexet: den skyldes den måde, barselssystemet er skruet sammen på.

Barslen skal naturligvis deles lige, så mor og far får lige stor mulighed for at bygge familie og karriere op. Halvdelen af barslen skal gå til mor og halvdelen til far. Bruger man ikke sin del, er den tabt. Det mener Frederik Nelsson, fuldmægtig i Digitaliseringsstyrelsen og far til to på tre og syv år, der har skrevet et indlæg i Berlingske 3. juli 2012 under overskriften: »Ligestilling? Tving mødrene fra deres unger«. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har godt nok brugt ligestillingsdebatten til at pseudodebattere kvindekvoter i erhvervslivet i stedet for. Men det er symptombehandling på det grundlæggende problem for ligestillingen: på den yderste dag foretrækker kvinder familie, hvor mænd foretrækker karrieren. Og vil vi som samfund ændre på det, så skal kvinderne tvinges fra barsel. Humlen er nemlig den, at familie kortslutter karrieremuligheder, fordi karriere kortslutter familielivet. Hvis kvinderne vil være ledere, må de give køb på familielivet , bruge mere krudt på arbejdet og mindre på poderne. Og ja, hvis så, skal mændene naturligvis også give køb på det hurtige karriereræs, hvis de vil være noget for deres unger. Men det er alt andet lige nemmere at forkorte kvinders mulighed for barsel, end det er at tvinge mændene på barsel.

Ulighedstillingens mekanisme er simpel: De fleste stifter familie samtidig med, at de skal have et job. Og når mor begynder med at tage en lang barsel, kort efter at hun er blevet ansat, så begynder en uligestillings-dominoeffekt med det samme: Mor tager typisk den lange barsel, mens far primært koncentrerer sig om at tjene penge til familien. Når mor så er klar til også at gå i gang med arbejdslivet, er fars løn allerede den højeste, simpelthen fordi han har været i job længst. Og så kommer der typisk søskende. Så er det igen mor, der tager lang barsel, og far der styrer indtægten - alt andet vil jo ikke kunne betale sig, lyder det. Far har jo stadig den højeste løn og er dermed den mest uundværlige på jobmarkedet. Mor er blevet god til at være mor, og far er blevet god til at arbejde og gøre karriere. Far afleverer unger i institutionen, arbejder sent og stiger i jobgraderne. Mor henter ungerne, tager deres første sygedage og når ikke ud over mellemlederjobbet. Og således røg ligestillingen mellem mor og far både i forhold til mors mulighed for karriere, og fars mulighed for at være en ligeværdig del af familielivet.

LÆS OGSÅ: Sådan ved du om dit barn trives i børnehaven (12 kr.)

Sagen er nemlig desværre den, at kvinder ikke kommer til tops uden at bruge mange timer på det, ligesom mændene heller ikke bliver familiekrumtap, hvis de ikke bruger mange timer sammen med deres børn.

Derfor skal barslen naturligvis deles lige, så mor og far får lige stor mulighed for at bygge familie og karriere op. Halvdelen af barslen skal gå til mor og halvdelen til far. Bruger man ikke sin del, er den tabt.

Indgribende i den personlige frihed? Måske, hvis personlig frihed handler om ret til offentlige barselskroner. Konsekvenserne af en lige fordeling af barslen vil være, at både unge mænd og unge kvinder vil få en lige stor tilknytning til arbejdsmarkedet de vil få nøjagtigt lige let/svært ved at få et job, når de er i den fertile alder. Og far vil få et fantastisk forhold til den familie, han har en lige andel i.

Og nej  - det er ikke skadeligt. Hverken for børnene, kvinderne eller mændene. Og nej, børn skal ikke udelukkende have mors brystmælk i et helt år. Far kan snildt på egen hånd tage sig af sine børn, fra de er seks måneder, mens mor går på arbejde, og ammer morgen og aften. Tvangsløsningen er nødvendig, simpel og retfærdig , og så kan vi slippe for at poste flere offentlige kroner efter bestyrelseskvotesnak og hvem ved...måske også få færre tabermænd på den lange bane?

LÆS OGSÅ: Her vores guide til graviditeten (29 kr.)