Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ligestilling og køn

Jon Stephensen, teaterchef på Aveny-T. Fold sammen
Læs mere

Kære Sverige. Det var ærgerligt, at Feministisk Initiativ ikke fik nok stemmer i går (i søndags, red.) til at komme med i regeringen! Åbenlyst til gavn for jer i Sverige. Men underkend ikke den rolle, I har for os i Danmark som dem, vi spejler os i og måler os i forhold til. Som dem, der står forrest, eksperimenterer og dermed også har og får erfaringerne. På godt og ondt. Vi kunne godt have brugt, at I – igen – havde banet vejen for os og legitimeret en moderne feministisk stemme: en stemme, der anerkender strukturelle barrierer for både (forskellige) kvinder og (forskellige) mænd. Kh Danmark

PS: Vi er desværre ikke engang kommet til den erkendelse, at der er en direkte sammenhæng i mellem velkendte kønsproblematikker i samfundet og det faktum, at drenge og piger mødes forskelligt og kønsstereotypt i institutioner og skoler i Danmark. Så vi ku godt ha’ brugt lidt inspiration!«

Sådan lød ordene på uddannelses- og kønssociolog Sille Nørgaards Facebook forleden. Jeg respekterer i den grad hende og hendes arbejde omkring ligestilling mellem køn og de måske manglende årsager hertil. Men jeg er oprigtigt i tvivl om hendes påstande her. Et er, at et land som Sverige, der jo netop har ligestilling og udligning mellem kønnene, har et decideret feministisk parti – er det ikke stik imod alt? Noget andet er, at jeg i den grad er i tvivl om rigtigheden i at drenge og piger overvejende mødes forskelligt og kønsstereotypt fra det øjeblik, de bliver født. Er jeg en dårlig forælder og far når jeg sender min fire-årige datter til dans – og burde jeg i stedet sende hende til fodbold eller brydning, godt nok stik imod hendes vilje og lyst? Når hun brændende ønsker sig Lego med prinsesser og lyserødt, bør jeg så slå hælene i og gi’ hende en Lego-sømand i blåt matrostøj? Og hvad gør jeg, når hun så gerne vil have en kjole på i stedet for t-shirt og shorts?

Disse spørgsmål er ikke skrevet provokerende eller polemisk. Jeg er oprigtig i tvivl. Jeg går jo i den grad ind for ligestilling mellem køn, ligesom race og religion. Og jeg prøver i den grad at opdrage min datter efter de principper. Men her, hvor det gælder køn, må jeg bare erkende, at de der x- og y-kromosomer åbenbart spiller en så stor rolle i mit tilfælde og sikkert også i de fleste forældres tilfælde. Jeg må erkende, at det ikke er noget, jeg putter ned over hovedet på hende, det er bare sådan det er, at der er en kæmpe forskel på om man er pige eller dreng og hvordan pige eller dreng selv er med til at forme deres verden – helt uden de voksnes indblanding.

Jeg anerkender, at der ude i den store verden, hvor piger bortføres af narkobaroner i Mexico, bliver omskåret på forfærdeligste vis i Afrika og mange andre steder er et kæmpebehov for at kæmpe for og arbejde, ja, slås for kvinders rettigheder og ligestilling. Jeg går i den grad ind for, at vi i Danmark sikrer at ligeløn ikke kun er luftige intentioner, men reel virkelighed. Men jeg synes faktisk, at vi i et land med indtil for nylig tre kvindelige ledere af vores regering er kommet så ufatteligt langt, at vi skal passe på at lade os fange i en situation, hvor drenge og piger ikke kan få lov til at udvikle sig på naturligste vis, fordi vi ikke tillader det.