Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Liberal Alliance og EU-lovgivningen

»Der er i dag ikke væsentlige problemer med velfærdsturisme i Danmark – om overhovedet nogen.«

Peter L. Vesterdorf, lic.jur. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan af og til få den opfattelse, at der er politikere, som mener, at alt er politik, og at man kan se stort på jura. LA-folketingsmedlemmerne Anders Samuelsen og Simon E. Ammitzbøll synes at falde ind under den kategori.

De foreslår i Berlingske 11. april 1) at Danmark skal holde op med at sende velfærdsydelser ud af landet, 2) at indføre et generelt fem års optjeningsprincip for velfærdsydelser gældende alle, der kommer til Danmark, og 3) at regeringen skal meddele EU-partnerne, at vi fra dags dato forholder os på den måde.

Det er heldigvis usædvanligt, at folketingsmedlemmer foreslår at overtræde dansk lovgivning eller EU-lovgivningen, men de to politikere finder det altså i orden at foreslå regeringen at undlade at efterleve EU-regler, som Danmark selv har været med til at vedtage. Det ligner en opfordring til civil ulydighed og kan være svært at forene med folketingsmedlemmers pligt til at overholde Grundloven.

Opfordringen til ikke at overholde gældende EU-ret på velfærdsområdet er forbløffende. Mens der er dele af EU-retten om social sikring og bistand, der rejser fortolkningsproblemer, som kan gøre det rimeligt at få prøvet en sag ved EU-Domstolen, er det hævet over enhver tvivl, at det, Samuelsen og Ammitzbøll foreslår, er i strid med gældende EU-lovgivning.

Læs også: Europa-Parlamentet tager sidste skridt mod bankunion

Der er i dag ikke væsentlige problemer med velfærdsturisme i Danmark – om overhovedet nogen. Der kan heller ikke ventes uoverkommelige problemer som følge af den fri bevægelighed for arbejdskraft, der er fundamental for gennemførelse af EUs indre marked.

Man kan med rette mene, at VK-regeringen indførte et optjeningsprincip for børnechecken på et tvivlsomt grundlag. Men fhv. statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har imidlertid under det aktuelle postyr om børnechecken tilkendegivet, at han ønsker at overholde EU-retten.

Selv om man bør afvise de to LA-politikeres opfordring til ikke at overholde EU-retten, kan der til gengæld være grund til en justering af EUs regler om vandrende arbejdstageres adgang til sociale ydelser som f.eks. sygedagpenge og familieydelser. For EU-reglerne er næsten umulige at arbejde med, især når de kombineres med EU-landenes i nogle tilfælde (som i Danmark) umådeligt detaljerede og indviklede velfærdsordninger.

Sådanne regler påfører EU-Domstolen næsten uløselige problemer, når den skal anvende EU-retten på dette område.

Læs også: EU giver alle ret til billig bankkonto

Lad os i stedet for at forfalde til ulovligt boykot af EU-retten prøve at forenkle og justere velfærdsreglerne. Det kan faktisk også lade sig gøre at justere EU-reglerne på området, så de virker mere socialt velbegrundede uden at bryde med grundlæggende principper om ligebehandling.

Liberal Alliance går godt nok ind for EUs indre marked, men Samuelsens og Ammitzbølls forslag om boykot af gældende EU-ret bryder med det indre markeds grundlæggende principper om fri bevægelighed og ligebehandling. LA er dermed med til at undergrave sin egen politik og støtte modstand mod EU.