Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lev godt med affolkning

På den ene side står de, der mener, at lovgivning spænder ben for investeringer, der skal bane vejen for de bedre tider, som venter lige om hjørnet. På den anden side står de, der ser afvikling på landet som globaliseringens uundgåelige konsekvens. Og i midten lever masser af mennesker på landet.

Nedrivning kan sætte gang i en positiv udvikling, men det er de lokale fællesskaber og de stærke ildsjæle, der skaber viljen til forandring. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landdistrikterne bliver affolket i disse år. I mere end halvdelen af de danske kommuner flytter mennesker fra landet mod de større byer, og der kommer ikke nye til. Forandringerne sætter deres synlige spor: Posthuset og skolen er for længst lukket, huse står tomme, og forladte butikslokaler bryder byernes handelsstrøg op i stadigt mindre bidder. Men selvom faldende befolkningstal er og bliver et grundvilkår, man er nødt til at forholde sig til, er det stadig muligt at skabe holdbare lokalsamfund, hvor der er godt at bo og med nye muligheder for vækst og udvikling.

Det har længe været diskuteret, hvordan vi kan styrke de områder af Danmark, som er ramt af affolkningen. Og med regeringsskiftet er diskussion af liberalisering af planloven og udflytning af statslige arbejdspladser igen blusset op.

Groft sagt står på den ene side de, der mener, at lovgivning spænder ben for investeringer, der skal bane vejen for de bedre tider, som venter lige om hjørnet. På den anden side står de, der ser afvikling på landet som globaliseringens uundgåelige konsekvens. Og i midten af det hele lever masser af mennesker på landet, for hvem hverdagslivet er blevet ophævet til lige dele insisterende optimisme og velmenende mismod.

Vi ser en ny vej for landdistrikterne. Landdistrikterne skal omstille sig og skabe en fornyet udvikling og vækst baseret på en kommunal service, der er tilpasset færre borgere, og gennem oprydning, nedrivning og udvikling af højere kvalitet i det fysiske miljø. Udviklingen på landet skal satse på de stærke fællesskaber og ildsjælene, og ikke mindst på at finde en ny balance mellem de yderste udkantsområder og landdistrikternes velfungerende byer.

Vores erfaring er, at forskydningen mellem det liv, der leves, og det byggede miljø spiller en helt central rolle i omstillingen og udviklingen af vores landdistrikter. Som udgangspunkt er detikke noget problem for en kommune at have forholdsvis få borgere, så længe den ikke er indrettet til flere. Problemet opstår – både økonomisk, socialt og fysisk – den dag, der pludselig kun bor 35.000 borgere i en kommune, som er indrettet til 50.000.

HER GAMMEL NEDLAGT KRO I KIPPINGE. LOLLAND. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BECH ANDERSEN.

Tomme boliger og butikker minder om det levende lokalsamfund, som var i går. Og det fysiske miljø risikerer dermed at ende som dødvægt. Kommunerne skal sammen med lokalsamfundene have modet til at afvikle en stor del af de bygninger, som er blevet overflødige, og derigennem sikre et tidssvarende miljø af høj kvalitet. Med andre ord: Man skal rive ned, før man kan bygge op! Tre grundlæggende greb afgør, om omstillingen i vores landdistrikter lykkes:

1) Ryd op – riv ned og skab fysisk kvalitet: Oprydning og nedrivning i det fysiske miljø i vores landdistrikter er en af de største opgaver, der står foran vores politikere de kommende år. En opgave der kræver stort mod og fremsynethed. Der er tale om en oprydningsindsats på landet på linje med byfornyelsesindsatsen i vores største byer i sidste århundrede.

Når man rydder op, styrkes lokalsamfundet. Oprydning handler om at rive ned, men kræver også blik for helheden. Man skal vide, hvor kvaliteterne er, og have en plan for, hvad de enkelte lokalområder og byer skal kunne. Og man skal vide, hvad man vil sætte i stedet på de matrikler, hvor de nedrevne bygninger før lå. For i sidste ende handler oprydning og nedrivning ikke om at afvikle, men om at opbygge morgendagens holdbare lokalsamfund.

2) Tag del – omstil via ildsjæle og stærke fællesskaber: Ofte efterlyser man i landdistrikterne flere motorveje og flere feriecentre. Men det er ikke kun landdistrikternes adgang til infrastruktur eller andre objektive kriterier, der afgør, om den overlever eller ej. Den menneskelige faktor betyder alt.

Og selvom man i storbyen dyrker fordommen om de ressourcesvage borgere med algeklædte campingvogne i forhaverne, er vores landdistrikter befolket af helt almindelige mennesker, der kan og vil deres lokalsamfund. Nedrivning kan sætte gang i en positiv udvikling, men det er de lokale fællesskaber og de stærke ildsjæle, der skaber viljen til forandring.

3) Tænk nyt –skab stedbundne job: Det er umuligt at forestille sig, at landdistrikterne skal udvikle sig uden arbejdspladser. Derfor hilser vi regeringens kommende arbejde med en ny samlet strategi for udviklingen i vores landdistrikter velkommen. Det skal være muligt at drive sunde virksomheder på landet, og det er fornuftigt at se på, om der er rammebetingelser, der begrænser muligheden for dette.

Vi tror ikke på, at udflytning af statslige arbejdspladser til landdistrikterne gør nogen stor forskel. I stedet for skal de jobs og virksomheder, der udvikles på landet, være stedbundne. Det vil sige, at erhvervsudviklingen bør udnytte de styrker, kvaliteter og traditioner, som allerede findes i lokalområdet.

Uanset hvor mange motorveje eller badelande vi bygger, uanset hvor mange statslige arbejdspladser vi flytter ud, kan vi ikke stoppe urbaniseringen. Den er del af en verdensomspændende tendens, og den er kommet for at blive.

Platon sagde, at nødvendighed er opfindsomhedens moder. Og at affolkningen på landet ikke kan sættes i bero, er ikke det samme som, at vi ikke kan skabe holdbare rammer for gode liv over hele Danmark. Lad os gribe udfordringerne an på en ny måde, så en uundgåelig omstilling ikke bliver lig med total nedlukning. Men begyndelsen på noget nyt.

Vi tror på, at der i fremtiden også kommer til at være vækst og udvikling i vores landdistrikter. Og vækst betyder ikke, at tusindvis vil flytte på landet. Affolkningen sker! Men de, der bor og arbejder i landdistrikterne, vil udvikle helt nye virksomheder, helt nye måder at bo på, og helt nye måder at opleve og være turist.

Visionen må være, at vores landdistrikter i fremtiden er gennemsyret af den højeste kvalitet, stærke fællesskaber, sunde virksomheder, seje ildsjæle, og de kønneste landskaber og oplevelser.