Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Legalisering af hash er ikke løsningen

Foto: Steen Brogaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Igen og igen høres mantraet om, at en legalisering af cannabis ikke vil medføre flere misbrugere, men til gengæld sætte en effektiv kæp i hjulet for de kriminelles indtjening. Men selv om et argument gentages ofte, bliver det ikke mere rigtigt af den grund.

En amerikansk rapport, som undersøger legaliseringen af marihuana i de amerikanske delstater Colorado og Washington, giver et klart billede af, at der netop ikke kan påvises en sådan årsagssammenhæng. Ifølge rapporten »Lessons learned after four years of marijuana legalization« – som Information omtalte 12. september – har legaliseringen tværtimod medført negative konsekvenser i begge delstater.

Unge ryger mere

Det fremgår blandt andet af rapporten, at unges brug af marihuana er stigende i de to delstater, og at Colorado nu er den delstat, der har den største andel af unge, som inden for den seneste måned har brugt marihuana, mens også Washington ligger i toppen af listen. Af rapporten fremgår det samtidig, at der efter legaliseringen af marihuana i de to stater ses flere marihuanarelaterede forgiftninger og hospitalsindlæggelser samt flere dødsfald i trafikken som følge af marihuanapåvirkning. Det går alt i alt den forkerte vej efter legaliseringen.

Konklusionen i rapporten svarer meget godt til Rigspolitiets vurdering af den såkaldte »hollandske model«, hvor det er forbudt at besidde og sælge cannabis, men lovligt at ryge det i coffeeshops. Ifølge justitsministeren har legaliseringen i Holland ikke haft en positiv indvirkning på den organiserede kriminalitet, og der foregår stadig illegal dyrkning af cannabis i vidt omfang. Holland er desuden et af de lande i Europa, der har størst problemer med rockere, bander og andre kriminelle grupperinger, der styrer og organiserer narkotikamarkedet.

Vi får samme problemer

På baggrund af de erfaringer, man har gjort sig i blandt andet Colorado, Washington og Holland, mener vi, at der er stærke indikationer på, at en legalisering af cannabis i Danmark vil medføre de samme problemer. Det vil sige en stigning i antallet af marihua­narelaterede forgiftninger og hospitalsindlæggelser samtidig med, at kriminelle grupperinger fortsat høster økonomisk gevinst ved at sidde på markedet.

Den amerikanske undersøgelse viser tydelige tegn på, at en legalisering ikke har haft nogen dæmpende effekt på salget af marihuana på det illegale marked, ligesom narkokriminaliteten har været i vækst i hele perioden, og blandt andet på denne baggrund har Rigspolitiet også tilkendegivet, at det er tvivlsomt, om en legalisering af cannabis i Danmark vil medføre, at de organiserede kriminelle vil ophøre med at handle med cannabis. Det har ellers været et af tilhængernes fremmeste argumenter. Vi hører gang på gang, at en legalisering ville medføre mere ordnede forhold på blandt andet Christiania, hvor den illegale handel gennem mange år åbenlyst har fundet sted. Der er bare ingen erfaringer, der bakker den påstand op.

Vi skal ikke give op og legalisere cannabis, blot fordi problemet er svært at komme til livs. Vi indfører heller ikke fri hastighed, fordi alt for mange kører for stærkt. Nej, løsningen er, at vi fortsætter og styrker kampen. En kamp mod de kriminelle. En kamp mod cannabissen og dens skadelige følgevirkninger. En kamp for, at unge ikke ender i et hashmisbrug, der ødelægger deres muligheder i livet.

Kend skadevirkningerne

Når man diskuterer fri hash, er det vigtigt at kende til skadevirkningerne. De sundhedsfaglige advarsler i forhold til akutte og længerevarende skadevirkninger, som brug af cannabis kan medføre, er klare. Der er risiko for angst, panik, forringet opmærksomhed, sløvhed, koncentrationsbesvær, dårligere indlæring, nedtrykthed samt en forøget ulykkesrisiko.

Desuden går mange i stå i den personlige udvikling og det sociale liv og gennemfører ikke deres uddannelse. Der er tillige risiko for, at unge, som med en lovliggørelse vil prøve hash, bliver afhængige. Ifølge Sundhedsstyrelsen er op til 20 procent af dem, der prøver det, i risikogruppen for afhængighed.

Det er muligt, at ressourcestærke personer kan styre et mildt forbrug af hash, men hvad med de unge fra mindre ressourcestærke hjem, hvor forældreopbakningen og -påvirkningen måske er mindre intens?

Med en legalisering af cannabis risikerer vi at lade disse unge i stikken. Det er de mest udsatte grupper, der vil lide under en legalisering.

Der er i dag et forbud mod hash – medmindre der er tale om medicinsk cannabis, som kræver en recept fra en læge og udleveres på et apotek – og vi mener, at Danmark nu og i fremtiden uden den mindste tvivl er bedst stillet ved, at vi opretholder dette forbud og i stedet fokuserer på bedre forebyggelse.

Trine Bramsen (S), Peter Kofod Poulsen (DF), Preben Bang Henriksen (V) og Mette Abildgaard (K) er medlemmer af Folketinget.