Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Leg med slogans

»At understøtte, at islam bliver en del af et moderne liv, er, hvad vi kan gøre i vores del af verden, så vi ikke støtter de forkerte kræfter.«

02debJesperBeinov.jpg
Jesper Beinov, kultur-, debat- og navneredaktør Fold sammen
Læs mere

Islamistisk terror har opskræmt mange siden attentaterne i Paris og København. Den terrorudfordring skal der tages håndfast på. Myndighederne herhjemme har en række redskaber, og valgkampen vil uden tvivl blive en udmærket anledning til at fortsætte diskussionen om radikalisering og ekstremisme.

I det lys skal den meget omtalte konservative kampagne, »Stop nazi islam isme« ses. Intentionen er klar, ordvalget ret uheldigt. Nazisme vil for evigt knytte sig til udryddelsen af Europas jøder, og selv om islamistisk terror også retter sig mod personer med jødisk baggrund, rammer den langt bredere: I Afrika og Mellemøsten rammes muslimer af terroren, vi har haft anslag i Europa, USA og sågar i Kina.

Se også: Beinovs Hotspot: »Det er kun dem, der føler sig stødt over nazi-islamisme, som har et problem«

Selv synes jeg, at det er unødvendigt at skrue sådan op for retorikken, hvis indhold er velkendt fra enkelte dele af det neokonservative debatmiljø i USA. Her har man i årevis talt om »islamofascisme«. Norman Podhoretz skrev f.eks. bogen »World War IV: The Long Struggle Against Islamofascism«. Endnu en historisk analogi, men selv om militant islamisme er ideologisk brun, så afsporer såvel kampagnesloganet som alle de diskussioner, der følger om »den gode tone«, det egentlige spørgsmål: Hvad gør vi mere grundlæggende i Europa og Danmark?

Et svar leverer den ny amerikanske bog, »Kætter«. Undertitlen er »Hvorfor islam har brug en reformation nu«. Den er skrevet af amerikansk-somaliske Ayaan Hirsi Ali. Hun har levet under beskyttelse, siden hun skrev manuskriptet til filmen »Submission«, der forårsagede snigmordet på den hollandske filminstruktør Theo van Gogh i 2004. Hirsi Ali, hvis bog senere på ugen udkommer på dansk, mener, at kun hvis islam grundlæggende reformeres indefra, kan årsagen til islamistisk terror fjernes. Hendes pointe er, at det ikke bare er sindsforstyrrede skikkelser, der udøver terror. De citerer fra samme religiøse bøger som almindelige troende. Derfor har hun identificeret de fem områder, der i dag gør islam så forandringsresistent over for det moderne liv, at disse dele af trosindholdet »enten må reformeres eller helt afskaffes«. Den debat er påtrængende, men klart nok en som religionens udøvere bliver nødt til at tage.

Læs også: Pape: »Islamismen har i sin ekstreme form totalitære træk ligesom nazismen«

At understøtte, at islam bliver en del af et moderne liv, er, hvad vi kan gøre i vores del af verden, så vi ikke støtter de forkerte kræfter. Her skriver Ayaan Hirsi Ali, at vi skal stå fast på frihedsprincipperne fremfor at give plads til dogmatikerne:

»Multikulturalisme bør ikke føre til, at vi tolererer en anden kulturs intolerance. Hvis vi virkelig støtter op om mangfoldighed, om ligeret for kvinder og homoseksuelle, kan vi ikke med god samvittighed give islam fripas på grund af multikulturel sensibilitet. Og vi er nødt til at sige helt entydigt til de muslimer, der bor i Vesten: Hvis I ønsker at leve i vores samfund og nyde godt af vores materielle goder, er I også nødt til at acceptere, at der ikke er frit valg på alle hylder, hvad angår friheder og rettigheder. De danner grundlaget for vores levevis, for vores civilisation – en civilisation, som langsomt og under store pinsler har lært ikke at brænde kættere på bålet, men at ære dem i stedet«.

Læs også: Det er højt spil at trække nazikortet

At modvirke radikalisering og ekstremisme kræver stor klogskab, i særdeleshed i myndighedernes valg af samarbejdspartnere. Men også i valg af slogan.