Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Latterliggørende DR-journalist forurener den politiske debat

Jo mere sort/hvidt, man tegner folkestyret, desto mindre meningsfyldt bliver samtalen. Og dermed bliver der endnu mere plads til typer som Trump og hans alternative fakta.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset hvor forfærdelig, løgnagtig og skræmmende Donald Trump, der nu har indledt sin tid i Det Hvide Hus og formentlig vil forblive der i fire lange år, opførte sig som præsidentkandidat, legitimerer det ikke, at DR-værter kalder manden »gal« og Det Hvide Hus »Gøgereden« (efter filmen med Jack Nicholson på et psykiatrisk hospital).

Berlingskes journalistik

Desværre er der al mulig grund til at være bange for, hvad en politiker-type som Trump kan skabe af problemer – og måske ikke mindst ustabilitet – og hvordan han kan gøde jorden for tilsvarende politiske ledere andre steder i verden. Desværre synes den amerikanske præsident at have sin helt egen virkelighedsopfattelse, og desværre synes han at omgive sig med rådgivere, som ikke yder ham modspil, men bortforklarer med »alternative fakta«.

Det får også mig til at tænke på gale (endog folkevalgte) statsledere i fortiden. Og det kan jeg og andre kommentatorer så sige og skrive på egne vegne og blive modsagt af dem, der har en anden opfattelse. Sådan er det og bør det være! Men det er ikke OK, når værter i det licensfinansierede DR, der til enhver tid bør tilstræbe neutralitet og folkeoplysning fremfor personlige udladninger, om Trump bl.a. siger: »Manden er gal… han er ikke helt normal oven i hovedet…«

Det gjorde den ellers fremragende journalist og interviewer, Esben Kjær, i lørdags i Bagklog på P1 i en samtale med tidl. udenrigsminister Villy Søvndal. Senere latterliggjorde han folketingsmedlem Benny Engelbrecht, fordi han i en efter Kjærs mening »patetisk kronik« har gjort sig til talsmand for at flytte Radio24syv til Jylland, derpå folketingsmedlem Marie Krarup for have en »bizar« holdning til Rusland og en »adfærd, der ikke er normal«, samt endelig statsministerens indkøb af underbukser, som ifølge Kjær skulle være den reelle begrundelse for at bygge en politiskole i netop Herning.

DR-værterne må – efter min mening – gerne være både skarpe og friske. Ja, jeg synes sådan set, at de skal være det. Men det er ikke det samme som, at det er ordentlig journalistik at være personligt fordømmende og latterliggørende. Det ikke bare forstyrrer udsendelserne, men forurener debatten og giver DRs kritikere medvind i de angreb på DRs status, som kan resultere i en voldsom decimering af institutionen.

DR-journalistikken, som den afspejler sig i bl.a. Bagklog, handler imidlertid ikke »bare« om, hvordan medier som DR forvalter et ansvar for, at debatten handler om politisk indhold og – for den sags skyld – den politiske proces, men ikke overskygges af personlige aversioner. Således er dette Indspark heller ikke et angreb på Esben Kjær, men en bøn til medierne generelt og DR i særdeleshed om ikke i endnu højere grad at forfladige den politiske debat. Jo mere sort/hvidt, man tegner folkestyret, desto mindre meningsfyldt bliver samtalen. Og dermed bliver der endnu mere plads til typer som Trump og hans alternative fakta.