Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

LAs vej til de små skridts politik

Casper Gronemann byline Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance har hidtil befundet sig i en udgave af Danmark, der er anderledes end den, resten af os bor i. I partiets forståelse var Danmark et land, hvor man kunne gennemføre liberal politik bare ved at insistere nok på det. Hvor man kunne udnytte sit beskedne mandattal til at bevæge sig væk fra Venstres »de små skridts politik« og foretage omfangsrige indgreb i velfærdsstaten med stålsatte øjne som eneste hjælpemiddel.

Nu virker det som om, at sandheden endelig er gryet for Anders Samuelsen. Det er pludselig gået op for ham, at kun 53 af Folketingets mandater har ambitioner om at skære i velfærden. Venstre har for længst accepteret, at sådanne nedskæringer skal gennemføres med langsom og sikker hånd, hvis man skal vinde opbakningen fra det antal vælgere, det kræver, at vriste regeringsmagten fra Socialdemokratiet.

At det tog Samuelsen et år fuldt af tomme trusler og vrøvlende bortforklaringer at opnå denne indsigt er imidlertid LAs mindste problem. For selvom Samuelsen har lært lektien på den hårde måde, så har den endnu ikke manifesteret sig i baglandets selvbevidsthed. Her mener man stadig, at der ingen forskel er på rød og blå, og selvom det ikke er alle, der siger det højt, er konsensus, at Samuelsen skal have væsentlige, liberale indrømmelser – massive skattelettelser, markante reduktioner af overførselsindkomsterne, legalisering af stoffer – eller vælte den regering, han er blevet en del af.

Hvad Liberal Alliances græsrødder ikke kan se er, at Lars Løkke Rasmussens vej er den eneste realistiske for et højreorienteret parti i dansk politik. I løbet af de sidste 15 år har Løkke stået for vor generations mest omfattende, liberalistiske forandringer. Som hovedarkitekten bag kommunalreformen skabte han danmarkshistoriens største udliciteringsbølge, og gjorde privathospitalerne til en reel aktør i det danske sundhedssystem. Han var en af ingeniørerne bag slagtningen af dagpengene og har senest indført et kontanthjælpsloft, der er imponerende restriktivt i et land, hvor klassiske, borgerlige partier klamrer sig til under en tredjedel af Folketingets sæder. Alt sammen med tunge, tålmodige skridt.

Men det er ikke nok for de politiske nihilister i Liberal Alliance. For dem vil det altid gå for langsomt. De forstår ikke, at de små skridts politik er en konsekvens af, at der ikke er udsigt til flertal for mere omgående og drastiske liberaliseringer i velfærds- elskende Danmark.

Anders Samuelsens klokkeklare løftebrud vidner om, at han endelig har forstået. Men det kan alt sammen være lige meget, hvis landets liberale vælgerskare hellere vil overlade magten til socialdemokrater end udvise en flig af tålmodighed.

Den seneste måned har venstrefløjen fejret den ene borgerlige nedsmeltning efter den anden. Hvis den spirende liberale lobby fortsat insisterer på, at politiske forandringer skal komme hurtigt eller slet ikke, vil festen fortsætte i lang, lang tid endnu.

Casper Gronemann er freelance journalist og cand.scient.adm.