Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lars Seier – du er fuldstændig privilegie-blind

»Lars Seier, du skal nok overleve, og have mulighed for at lalle rundt i Tivoli lige så meget, du har lyst til. Trumps politik kommer aldrig til at skade dig, og den kommer højst sandsynligt heller ikke til at skade mig. Men det faktum, at det sneede i sidste uge, betyder ikke, at global opvarmning er en farce, ligesom din egen snæversynethed ikke er bevis på, at Trumps præsidentembede kun vil medføre vækst og glade dage.«

Først var Søren Espersen lamslået over danskernes frygt for Donald Trump. Flere borgerlige debattører fulgte trop, og hånende skrev de om de pladderhumanistiske folk, der var fornærmet over valget af en præsident, der ikke gik med på deres ideer om politisk korrekthed og elitære værdikampe.

Nu er det så Lars Seier Christensen (kronik, Berlingske 22. februar), der siger, at der ikke er nogen grund til at være bange – selv frygter han mere en tur med rutsjebanen i Tivoli.

Som belæg for sit argument refererer han til anonyme kilder på Wall Street og »på gaden«, der alle er lykkelige over valgets udfald. Selvom jeg selvfølgelig aldrig kunne drømme om at betvivle disse utroligt veldokumenterede påstande, vil jeg alligevel forsøge at komme med en forklaring på, hvorfor alle vi, der ikke har samme brede omgangskreds som Seier, føler, at der er grund til bekymring.

Vi er ikke fornærmede, fordi vi ikke fik den kandidat, vi ønskede os. Vi er derimod dybt kritiske over for en politik, der vil føre til en mindre sikker og mere polariseret verden.

Medmindre Seier har en meget svag mave, er det svært at komme i tanke om et mere privilegieblindt udsagn, end at man er mere bange for Tivoli, end man er for Trump. Som en hvid, dansk kvinde er jeg heller ikke personligt bange for Trump. Men pointen er netop, at det ikke bare handler om mig. For tusindvis af mennesker både i USA og internationalt kan Trumps politik bogstaveligt talt være forskellen på liv og død.

Sætter liv på spil

Eksempelvis kan nævnes Trumps immigrationspolitik, der på et abstrakt plan strider imod vores helt basale menneskerettigheder, og på det konkrete plan splitter familier op og sender mennesker tilbage til lande, hvor de kan blive udsat for politisk forfølgelse, tortur eller værre.

Godt nok er hans forsøg på at føre sin ønskede politik i denne omgang blevet underkendt, men det betyder ikke, at han vil stoppe med at prøve.

Trump er også i fuld færd med at afvikle Obamacare. Det er ikke en overraskelse. Men når Seier erklærer sig selv optimistisk omkring Trumps reformering af programmet – som jeg indrømmer har sine fejl – går jeg ud fra, at han ved mere end vi andre, der kun har hørt Trump foreslå, at man erstatter det med »something terrific«.

Mere sandsynligt er det, at Trump vil holde fast i første halvdel af valgløftet og afskaffe Obamacare, hvorefter han vil overlade sundhedsdækningen til private virksomheder. Dette vil ifølge The Urban Institute føre til 36.000 dødsfald om året som følge af de 2,1 millioner mennesker, der kommer til at miste deres forsikring (selv hvis man kritiserer denne statistik, er det laveste estimerede tal omkring 27.000).

Et andet eksempel er Trumps genindførelse og udvidelse af »The Global Gag Rule«, som betyder, at USA trækker sin støtte fra samtlige internationale organisationer med fokus på kvinders sundhed, såfremt de på nogen måde beskæftiger sig med abort.

Ikke bare betyder denne reaktionære regel, at antallet af uautoriserede aborter og dødsfald som følge heraf vil stige (ifølge Marie Stopes International vil det i perioden fra 2017-2020 dreje sig om en stigning på 2,1 millioner aborter og 21.700 dødsfald). Reglen betyder også, at organisationerne vil være ude af stand til at tilbyde andre sundhedsydelser – eksempelvis behandling af HIV-ramte og forebyggelse af Zika-virussen.

Snæversynethed

Og ja, Trumps retorik betyder også noget. I løbet af det sidste år er antallet af anti-muslimske »hadgrupper« tredoblet fra 34 til 101, fortæller Southern Poverty Law Center.

Ligeledes viser FBIs statistikker, at antallet af »hate crimes« mod muslimer er steget med 67 pct. i 2015. Andre minoritetsgrupper er også blevet ramt – CBS News kan fortælle, at der i alt har været 700 »hate crimes« siden valget, hvoraf mange refererer direkte til Trump (eksempelvis da en kirke i Maryland blev vandaliseret med ordene »Trump nation: Whites only«, eller da en kvinde fra Capital University blev overfaldet af to mænd med ordene, »Bare rolig, skat, Trump siger, at det her er okay«).

Valget af en præsident, der konstant kommer med racistiske bemærkninger og – om end jokende – tilskynder til vold, bekræfter folk i, at deres had til minoriteter er berettiget, og at de har ret til at handle på det. Ord er ikke bare ord.

Jeg ved godt, at det er naivt at tro, at politik ikke altid har hårde, ofte uønskede konsekvenser. Men lad være med at lade som om, at folks bekymringer over Trump er ubegrundede.

For, Lars Seier, der er grund til at være bange. Du skal nok overleve, og have mulighed for at lalle rundt i Tivoli lige så meget, du har lyst til. Trumps politik kommer aldrig til at skade dig, og den kommer højst sandsynligt heller ikke til at skade mig. Men det faktum, at det sneede i sidste uge, betyder ikke, at global opvarmning er en farce, ligesom din egen snæversynethed ikke er bevis på, at Trumps præsidentembede kun vil medføre vækst og glade dage.