Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Landbrugspakken truer ikke drikkevandet

»Tankesættet bag pakken i forhold til grund- og drikkevand er netop, at vi nu agerer målrettet.«

Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I efterdønningerne af debatten om landbrugspakken er der, blandt andet i Berlingske Politiko, rejst bekymring om pakkens betydning for drikkevandet.

Det er værd at slå fast, at bekymringen er særdeles spekulativ.

Den bygger nemlig på en »alt andet lige«-betragtning om, at der ikke gennemføres de målrettede tiltag, som er en integreret del af landbrugspakken.

Den negligerer også effekten af andre af de gennemførte regelopstramninger som større krav til efterafgrødearealet og forbuddet mod jordbearbejdning efter høst.

Tankesættet bag pakken i forhold til grund- og drikkevand er netop, at vi nu agerer målrettet.

Det betyder, at vi inddrager viden om de forskellige grundvandsforekomsters potentielle sårbarhed og med den viden som basis foretager kompenserende tiltag i disse områder. Det kan for eksempel være i form af efterafgrøder eller skovrejsning.

Implementeres disse tiltag optimalt, er der i stedet for bekymring grund til at forvente en mindre nitratbelastning efter gennemførelsen af landbrugspakken –altså en generel forbedring af drikkevandskvaliteten.

Dertil kommer, at der kun i specielle tilfælde som i det såkaldte nitratbælte, hvor undergrunden består af kalk, er for højt et nitratindhold i vores drikkevand.

GEUS, der er statens geologiske undersøgelser, har påpeget, at man på nuværende tidspunkt ikke har data til at forudsige, hvordan nitratindholdet vil stige lokalt i de enkelte grundvandsforekomster.

Betragtningerne er nøgternt set korrekte, men der mangler den vigtige nuancering, at det samlede skøn alene vedrører det iltede (nitratholdige) grundvand, der udgør en mindre del af drikkevandsmagasinerne.

Langt størstedelen af drikkevandet kommer således fra magasiner, hvor der ikke er indhold af nitrat. En vigtig pointe i forhold til det reelle billede.

GEUS er på vej med en detaljeret redegørelse, der viser udviklingen af nitratindholdet lokalt. Det er data, som landbruget ser frem til. Det er nemlig den viden, der skal sikre, at det helt afgørende element i landbrugspakken, målrettet regulering, kan sættes i værk.

Forsumper moral og politisk praksis?

Præmissen for, at landbrugspakken løser sin opgave i forhold til drikkevandet, er, at vi får diagnosticeret præcis, hvor der skal sættes ind med målrettede miljøtiltag.

At det skal ske, har således været en kendt og af alle parter accepteret præmis, fra man først begyndte at debattere en nytænkning af landbrugets miljøregulering.