Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Læserne mener: We speak english, only, yes we do!

»I 2018 er man ilde stedt, hvis man ikke har fulgt med i folkeskolens sprogundervisning.« Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil kirkens reformation talte man latin, som de færreste i menigheden forstod, men så havde man heldigvis spraglede kalkmalerier at muntre sig med.

Dagens katedraler, indkøbscentrene, har adopteret engelsk, der skiltes og annonceres med. Her har de flotte »styles« og »brands« at glæde sig over.

I 2018 er man ilde stedt, hvis man ikke har fulgt med i folkeskolens sprogundervisning.

En helt uvidenskabelig optælling af budskaber og butiksskilte i mit lokale center viser, at op imod 80 procent benytter sproget engelsk. Jeg nævner i flæng: StyleBox, GS store, Intersport to the people, Bad Girls, Sexy lazy spring, osv.

Forfriskende at Tøjeksperten endnu ikke har fundet på at kalde sig: Clothing expert. Men nok en stakket frist, inden epidemien af smitsom engelske syge rammer.

På en sidevej i Lyngby er der etableret en badeværelsesbutik, hvor al skiltning foregår på engelsk. Butikken hedder ganske vist Dan–sani, men her hører danskheden op: »Create your personal space in Dansani Bathroom Store«, står der f.eks. på bæreposerne. Nabobutikken Bolia.com reklamerer med: »See, smell, hear, touch & taste«.

Jeg ved naturligvis godt, at vi lever i en globaliseret omsiggribende sprog-imperialisme-verden. Men jeg tvivler på, at lille Lyngby tiltrækker et så stort antal engelske og amerikanske turister, at det berettiger, at den tilbageværende dansktalende målgruppe skal medbringe ordbog – undskyld: dictionary – for at begå sig.