Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Læserne mener: Har Ørsted-familien mon selv fået lov?

»Familien Ørsted har som så mange andre danske familier lånt sit navn fra et geografisk sted.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Hvem har vel noget imod, at den berømte danske videnskabsmand H.C. Ørsted bliver hædret ved at lægge navn til en stor dansk virksomhed, der i hele sit virke baserer sig på Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen?

Det har åbenbart nogle få af hans efterkommere, som er gået rettens vej for at få nedlagt forbud mod denne anvendelse af familienavnet. Det stødende er især, hævder man, at navnet anvendes på en kommerciel virksomhed.

Læs også: H.C. Ørsteds tiptipoldebørn stævner det gamle DONG: »De kan ikke blive ved med at kalde sig Ørsted«

Her glemmer man, at H.C. Ørsted netop stiftede Den Polytekniske Læreanstalt for at kunne nyttiggøre videnskabens opdagelser til økonomisk fremgang for landet.

Hvis alle slægtninge til store videnskabsmænd ville nedlægge forbud mod, at navne som Newton, Hertz, Pascal, Joule, Kelvin, Celsius, Watt, Coulomb, Volta, Ohm, Ampère, Tesla osv. blev brugt som enheder i SI-systemet, ville der udbryde kaos i den teknisk-videnskabelige verden, og den internationale handel ville bryde sammen. Hvornår protesterede familien, da navnet Ørsted blev hædret som den internationale enhed for magnetisk feltstyrke?

Familien Ørsted har som så mange andre danske familier lånt sit navn fra et geografisk sted, nemlig landsbyen Ørsted på Djursland, hvor H.C. Ørsteds tiptipoldefar var præst. Har familien Ørsted i sin tid mon spurgt alle landsbyens beboere, om man måtte bruge deres bynavn som slægtsnavn? Det har man næppe.

Vi har en parallel til denne danske situation i Serbien, hvorfra man ikke har hørt nogen klager over, at serbernes berømte landsmand, Nikola Tesla (opfinder af vekselstrømmen plus meget andet), har givet navn til den mest berømte bilfabrik i nyere tid, uden at hans efterkommere blev spurgt. Sandsynligvis er de mere stolte end fornærmet.