Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Læserne mener: Ghana lære af Danmark? – vi dør af grin

Skatteminister Karsten Lauritzen og udviklingsminister Ulla Tørnæs har været i Ghana for at lære landets myndigheder at inddrive skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Min kone og jeg var ved at få morgenteen helt galt i halsen (især af grin), da vi i Berlingske læste, at skatteminister Karsten Lauritzen (og udviklingsminister Ulla Tørnæs) skal lære folk i Ghana noget om skat!

Behøver ghaneserne virkelig at lære, hvordan man forærer over ti milliarder kroner væk? Hvordan man »rationaliserer« ved hjælp af et nyt IT-system og fyrer en masse medarbejdere, inden systemet fungerer?

Hvordan man samler administrationen halvvejs ude i Vesterhavet, så den almindelige borger ikke mere kan gå til det lokale skattevæsen og drøfte sit regnskab? Hvordan man indtaler en telefonbesked: »På grund af stor travlhed bedes du ringe senere«, eller »du er nu nummer 16 i køen«.

Hvordan man standser alt inddrivning i flere år, fordi systemet ikke fungerer, og pantefogederne er blevet fyret? Hvordan man sørger for, at den ene afdeling ikke ved, hvad den anden beslutter, men fortsætter med at forlange penge, som første afdeling har sagt var en fejl?

Hvordan man laver en såkaldt »skattereform«, som ingen mærkbar virkning vil have, udover at det hele bliver mere kompliceret, end det er i forvejen.

Sådan kan man blive ved, men lad os håbe, at folk i Ghana har taget ved lære af Karsten Lauritzens besøg. Det danske skattesystem skal man for alt i verden ikke kopiere.