Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Læserbrev: Nytter udflytningen af arbejdspladser?

»Effekten af det offentliges initiativer skal beskrives i prosaform for ansvarlige politikere. De skal konkret se, at deres bevillinger nytter noget.« På billedet Civilstyrelsen under Justitsministeriet i Viborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et Danmark i bedre balance. Sådan lyder Venstres mål med udflytningen af statslige arbejdspladser. Første (angrebs)bølge er netop gennemført, og nu kommer den næste. Vi har ellers hørt om betydelige forringelser i den offentlige forvaltning som følge af udflytningen: Tab af viden og erfaring. Turbulente medarbejder- og familiesituationer. Deriblandt enkelte solstrålehistorier: En seniormedarbejder er meget tilfreds med at være flyttet til en meget, meget stille provinsvillavej.

Men det er jo gætterier. I det offentlige har vi ellers oplevet en meget omfattende evalueringskultur vokse op omkring os. Vi evaluerer og evaluerer og måler og dokumenterer. Effekten af det offentliges initiativer skal beskrives i prosaform for ansvarlige politikere. De skal konkret se, at deres bevillinger nytter noget.

Men vi har ikke fået evalueret første udflytningsomgang af statslige arbejdspladser. Vi har kort sagt ikke sikkerhed for, at udflytningen nu også er en god idé. Hvad er nu visdommen i dette fravær af evaluering, når alt andet i det offentlige – i institutioner, styrelser og forvaltninger – skal evalueres så grundigt? Man bliver alvorligt skeptisk – der er måske ingen saglig visdom bag udflytningen?

Man får den tanke, at noget af udflytningen slet ikke handler om »balancegang«, men alene er politisk motiveret. Nogle af de styrelser, der er udflyttet, er »sten i skoen« for Venstre. Naturstyrelsen, Rådet for Socialt udsatte, Ankestyrelsen, osv. Men. Kunne man f.eks. forestille sig Danmarks Statistik flyttet til Hjørring? Aldrig! Sundhedsstyrelsen til Læsø? Glem det! Udflytningen er alene politisk motiveret, båret af holdninger og liberalt tankegods. »Stenene i skoen« skal rystes ud.