Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Læg telefonen fra dig. Du skal ikke frygte, at du går glip af noget

Foto: Bax Lindhardt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FOMO er en betegnelse for vores konstante tilstedeværelse på sociale medier, på internettet og i det hele taget det, vi kan kalde multitasking – at vi dybest set gerne vil være til stede flere steder på én gang. Vi vil gerne være ajour.

Det ironiske er, at jo mere, vi er bange for at gå glip af noget, desto mere går vi glip af. Vi går nemlig glip af det liv og de mennesker der er lige her ved siden af os. Vi går glip af nærværet. Det menneskelige, varme nærvær. Det, der skaber stærke relationer. Den vigtigste og kærligste gave, du kan give et andet menneske, er dit nærvær. Mentalt, fysisk og følelsesmæssigt.

JOMO står for Joy Of Missing Out. Altså bevidstheden om, at der, hvor vi er, er vi til stede. Lukker distraktioner som fx smartphones og andet godt ude. For en stund. At vi sætter pris på det, vi har. Dem vi har i vores liv. Det handler også om at have modet til at sige fra, selvom du måske er bange for, at andre synes, at du er kedelig, doven, uhøflig, eller at de glemmer din eksistens. Åh nej.

Selvom jeg nu tillader mig at være sarkastisk, er frygten for at være glemt og uvæsentlig en kernefrygt i denne præstationskultur. De fleste af os har nemlig lært, at vores værdi i høj grad kan forbindes med det, som vi opnår. Andres anerkendelse. Vores værdi handler om succes. Desværre er det en illusion.

Vi bliver ikke lykkeligere af at høste anerkendelsen. Jo da, for en stund. Det er nemlig et fix. Og det fodrer nok vores selvtillid – men ikke vores selvværd.

FOMO er afhængighedsskabende. Når frygten tager over – selv på subtilt niveau – er det pludselig ikke dig, som styrer dit liv. Så er det igen jagten på det næste fix af at være »med«, der er retningsstyrende for dig.

Noget af det, som allerflest mennesker savner i dag, er ægte nærvær. Den slags nærvær, der siger: »Jeg ser dig, jeg hører dig, jeg anerkender dig.«

Ikke mindst vores børn savner vores oprigtige opmærksomhed og nærvær. At blive mødt der, hvor de er. Uden at mor eller far lader sig afbryde.

Mange kærester og ægtefæller savner det. Den slags nærvær, der skaber ægte, uforfalsket intimitet. Hvor vi tør blotte os mentalt og fysisk. Og stole på, at den tillid bliver taget godt imod.

For hvad er det, vi signalerer, når vi har mere travlt med at undgå at gå glip af, hvad der foregår ude i verden? At vi dybest set ikke synes, at de mennesker, som sidder lige ved siden af os, er interessante nok. Værdige nok til vores nærvær. Det svækker relationer.

Manglende nærvær med os selv bekræfter os i, at vi ikke er vigtige nok. Og at vi hellere må få travlt med ikke at gå glip af noget...

En ekstra motivation til at dyrke nærværet er også, at det stress-reducerer. For nærvær og oplevelsen af forbindelse med andre mennesker udløser hormonet oxytocin, som forstærker den oplevelse og bekæmper cortisol.

Christiane Meulengracht er parterapeut, familieterapeut og sexolog.