Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad være med at tro, at dine karakterer ikke betyder noget – for det gør de

Cecilie Jensen Fold sammen
Læs mere

Det er blevet det nye sort at fortælle unge mennesker, at deres karakterer er uden betydning, og at der derfor ikke er grund til at yde en ekstra indsats.

Det er så sikkert som amen i kirken, at vi ved hver eksamensperiode skal høre den samme sang om, at virksomhederne ansætter unge med mange feriebilleder i stedet for unge med mange 12-taller – for det er der en enkelt direktør, der har sagt. Hertil kan jeg blot konstatere, at jeg endnu har til gode at støde på et jobopslag, hvor der ikke blev efterspurgt høj faglighed.

Karakterer betyder noget – ikke for dit værd som menneske, eller hvor meget dine venner kan lide dig. Dine karakterer betyder noget for dine muligheder, og derfor skal du gøre dig umage, hvis du vil have frit valg fra hylden.

Har du et højt gennemsnit, kan du vælge bredt fra uddannelseshylden. Har du et højt gennemsnit, forøger du chancen for at få fat i drømmejobbet. Men det betyder naturligvis ikke, at lykken ikke kan findes i en af de muligheder, som et 4-tal åbner op til.

Det er at gøre unge mennesker en bjørnetjeneste af dimensioner at bilde dem ind, at deres karakterer er uden betydning. Den unge, der drømmer om at arbejde iført en lægekittel, vil uundgåeligt møde det berømte karakterkrav, når universitetet venter forude. Og det er ikke muligt at handle herpå, hvis man går rundt i en illusion om, at karakterer er uden betydning.

I fremtiden har vi brug for kreative hoveder i stedet for hoveder, der kan høste høje karakterer, siger du måske. De to ting sættes oftest op som hinandens modsætninger, men er der overhovedet et modsætningsforhold her?

Min påstand er, at hvis du er sat godt ind i tingene, har du også lettere ved at tænke kreativt, innovativt og nyt. Kreativitet, flid og høje karakterer er derfor ikke hinandens modsætninger, men derimod hinandens forudsætninger. Derfor er det en skam, når kreativitet bruges til at negligere, at flid og høje karakterer har betydning.

Alternativt kan man altid trække det kort, der handler om, at det gælder om at have karakter i stedet for gode karakterer. Underforstået er det ikke muligt for unge mennesker at have karakter og høje karakterer samtidig. Skulle det kort vise sig ikke at være nok, er der det berømte »12-tals-pigekort« tilbage, som i bund og grund handler om, at unge mennesker nok har betalt for 12-tallerne med deres psykiske helbred. Nej tak, så hellere lave karakterer og godt helbred.

Der er stor forskel på at yde sit absolut bedste og på at sætte lighedstegn mellem sit værd som menneske og sin karakter. Unge mennesker, der gør sidstnævnte, har oftest travlt med at bebrejde sig selv, hvis en eksamen ikke går som forventet – og det er ikke der, jeg appellerer til, at vi skal hen, for det er ikke konstruktivt. Vi skal derimod være ærlige omkring, at karakterer har betydning. Når vi bilder unge mennesker andet ind, stikker vi blår i øjnene på dem.