Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad Solen lyse over cafélatte-folket

De bor i København, men de lever i en forstad til New York. Det er slut nu.

Café-latte segmentet er under angreb. De skal flyttes til provinsen. Udflytningen af offentlige arbejdspladser til Udkantsdanmark er vedtaget. Alt er galt. Flere drikker Cortado. Hadid er død. Katvig-børnetøj er gået konkurs. Tesla-bilerne er blevet sygt dyre. Alle har ondt ryggen af alle de trapper i Kartoffelrækkerne. Svinkløv Badehotel melder udsolgt. Køen i Grand er for lang. De sorte Acne Jeans er forvaskede. Marc by Marc Jacobs er blevet for ungt. De grønne Filson-tasker er hvermandseje. Bo er blevet fyret fra Politiken efter at havde snakket sort om centrum-venstre i fem år. Prince er umulig at finde på Spotify. Paul Smith-striber er old school. Antallet af turister på Café Europa er uacceptabelt.

Ethvert mediemenneske har nu sit eget pif, paf puf føljeton-selvland-medie. Bjarne har taget de sidste gode job i McKinsey med x-depchefen fra finansen. Yoga-posen Vrikshasana er smertefuld. Det er svært at finde et billigt workspace til næste co-creation-session. Domænenavnet for ens startup er tit taget og alle skifter derfor mellem forskellige engelske navne som alle begynder med loop, dwarf eller white. Tvivlen breder sig om Comme des Garcons play-hjerte i rød er so last season. En større gruppe er nu ambivalente omkring Adidas Originals. Stan Smith-skoen holder sommeren over. 100 pct. mener mødelokalerne i Soho House er for meget. Det ligner et reklamebureau fra Herning.

De filippinske au pairs hælder ubetinget for meget olie i maden. Irriterende med alle de tech IPOs, M&A og bundlinjer som gør vennerne til multimillionærer. New Nordic Køkken er aldrig kommet til sommerhuset på Møn. Vi er alvorligt bekymret for kanon-halløj i Tisvilde. Overrasket over at Vinterbergs kollektiv-film slet ikke handlede om ens gamle kollektiv. Føler, at Uffe er blevet lidt for Mejlgade/århusianer-smart i en midtby-fart. Forundret over at naturvinen tit lugter mærkeligt. Velvidende om at Eames-stolen i hvid er blevet en kliché. Ligefrem irriteret over, at Mærsk nu redder Danmark. Ikke overrasket, men skuffet over, Churchs’ nye læder-sneakers i bordeaux er forsinket. Føler at brødet i Emmerys smager surt. Trist over, Adam Holm er stoppet på Deadline. Amok-sur over Noa Redingtons klumme i Politiken om folkeskolereformen.

Er i tvivl om Vibskov-hatten i grøn med gule prikker er for meget. Oplever at Superflex kører i ring. Mener B&O PlayA9 nu koster over 16.000 kr. Føler det er svært at komme ind på The Boom Boom Room i New York. Lidt sur over at Gingerbeers nu koster 45 kr. stykket på Granola.

Mange er derfor flygtet med Bjarke til New York, Helle til London eller taget med Margrethe til EU. De, som er tilbage, gider ikke længere sige undskyld for dit og dat. De er fucked! De har nemlig absolut intet af det, som tæller nu. De mangler udkantsvaluta. De bor i København, men de lever i en forstad til New York. Det er slut nu. Det bliver nyt og anderledes nu. De har aldrig drukket kaffe på Hvidsten Kro af kærlighed til Danmark. Skov, Løgstrup, Tidehverv og Hal Koch er sort snak for dem. De kender ikke den rige købmand fra Søndervig.

De har ingen kirke udover fællesaftensmaden i »kulturhuset« hos Tiger-milliardæren på Vesterbro. De ved ikke, hvor de skal begraves, når Gud river dem af ud dødens garn. De har aldrig mærket, hvordan vinden fra Vesterhavet spiser sjælen og gør fri. De ved ikke, at en tur på heden er bedre end tusinde Yoga Retreats. De har aldrig set det bølgende hav af korn og følt kærligheden til jorden. Vores øl fra vores korn i vores land.

Nu skal de så udflyttes. Held og lykke. En ny dag gruer. De synger ikke salmer. Det kommer de til. Lad os derfor med Udkanten sammen synge sidste vers i kor Jakob Knudsens smukke morgensalme: »Se, da stiger solen af hav på ny, alle dødens skygger for evig fly; o for sejersjubel, for salig lyst: Lyset stander stille på livets kyst!«