Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad os stå sammen om Danmarks omdømme

30DEBKARSTEN-DYBVAD-145053.jpg
Karsten Dybvad
Læs mere
Fold sammen

Flere udenlandske medier har i denne uge tegnet et helt forfejlet billede af Danmark og vores statsminister, og ikoniske danske virksomheder er blevet afbildet i en kontekst, hvor de ikke fortjener at være. Det har DI udtrykt bekymring over.

Det får Berlingskes kommentator Thomas Larsen til at hævde i Berlingske Business 29. januar, at Dansk Industri har rettet »en gratis kritik« af regeringen og vores statsminister, Lars Løkke Rasmussen.

Faktum er, at DI har opfordret til, at vi står sammen om at værne om Danmarks omdømme og får rettet op på misforståelser og myter i udlandet om den førte politik i Danmark. Vi har også klart og tydeligt kvitteret for, at regeringen og udenrigstjenesten er i gang med netop det. Vi vil selv sammen med vores medlemsvirksomheder støtte initiativet og være med til at fortælle de mange gode historier om Danmark.

Uanset om Thomas Larsen anerkender det eller ej, har det stor betydning for Danmark, at vi har et godt omdømme ude i verden. Det er blandt andet stærkt medvirkende til, at vi kan tiltrække nogle af verdens dygtigste ingeniører, IT-specialister og andre højt kvalificerede udlændinge til at arbejde på virksomheder i Danmark. De er med til at udvikle nye produkter og ideer, som trækker ordrer til danske virksomheder. På den måde er de med til at gøre Danmark til et mere velstående samfund.

Samtidig er DI mindst lige så optaget af, at Danmark og Europa kan håndtere de store flygtningestrømme. Presset på Europa er stort, og kontrollen af de ydre grænser fungerer ikke. Derfor har vi fuld forståelse for, at den danske regering arbejder for at begrænse antallet af flygtninge, der kommer til Danmark.

Der er en grænse for, hvor mange flygtninge, Danmark og de andre europæiske lande kan tage imod, hvis vi skal sikre sammenhængskraften i vores samfund. Det er den virkelighed, vi alle må forholde os til.

Virksomhederne er klar til at løfte vores del af opgaven med at få flygtninge, der får ophold i Danmark, hurtigst muligt i job. Det er den bedste vej til at lære dansk og dansk kultur at kende – og til at kunne forsørge sig selv og undgå at blive en økonomisk belastning for Danmark. Mange flygtninge har svage faglige kvalifikationer, og integrationsindsatsen indtil nu har ikke fungeret. Sammen med resten af arbejdsgiverne i DA har vi udarbejdet 67 konkrete forslag til, hvordan vi tænker integrationsindsatsen forfra. Dem vil vi gerne drøfte til trepartsforhandlingerne.

Afslutningsvis kritiserer Thomas Larsen DI for at deltage i erhvervsfremstød til Saudi-Arabien og Iran. Lad mig gøre det helt klart: Når regeringen og det danske kongehus stiller sig i spidsen for officielle besøg rundt om i verden, bakker DI og vores virksomheder op. Det gælder selvfølgelig også det seneste besøg til Iran og det kommende besøg i Saudi-Arabien.

Hvis vi i fællesskab kan være med til at fremme en positiv udvikling gennem dialog og samhandel, er det til gavn for både befolkningerne i de pågældende lande og for Danmark.

Også her står vi sammen om at fortælle de gode historier om vores land.