Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad os finde arbejde til flygtningene

»Hvis det ikke lykkes at integrere flygtninge bedre, vil de sociale og økonomiske omkostninger løbe løbsk.«

Andreas Kamm, Dansk Flygtningehjælp Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi repræsenterer henholdsvis en række virksomheder og en organisation, der har en kontaktflade med mange flygtninge. Vi ved derfor, at mange arbejdsgivere gerne vil ansætte flygtninge, og at flygtningene gerne vil ansættes. Der er altså nogle barrierer, som vi skal gøre op med.

For hvis det ikke lykkes at integrere flygtninge i højere grad på det danske arbejdsmarked, står vi som samfund med en milliardregning, som vores velfærdsmodel ikke kan holde til.

Det primære ansvar herfor ligger hos staten og kommunerne, hvor der skal sikres en effektiv visitering og rationel fordeling af flygtninge. Også danske arbejdspladser skal åbnes gennem håndterbare rekrutteringssystemer for virksomheder i alle former, og hvor lønsomheden selvfølgelig skal spille ind.

En mulighed er at indføre en indslusningsløn til flygtninge, som kan sikre, at de får foden inden for på arbejdsmarkedet. Det bør tages med i overvejelserne, når der aftales løn og andre vilkår mellem parterne på det danske arbejdsmarked – som supplement til eksisterende modeller.

Vi står med en kolossal udfordring, hvor matematikken i forhold til det forventede antal flygtninge gør det klart, at hvis det ikke lykkes at integrere flygtninge bedre, vil de sociale og økonomiske omkostninger løbe løbsk. Det handler om at sikre, at den danske model bliver ved med at være den vigtige hjørnesten, der formår at levere sit bidrag til at løse en aktuel og vigtig opgave.

Mange virksomheder har erfaring med at sikre, at viden og erfaring bliver bygget op på de kvalifikationer, som flygtningene har med. Så kan det jo godt være, at den syriske ingeniør skal starte med at være tømrer i Danmark.

Vi skal sikre, at flygtninge kommer ind på arbejdsmarkedet, da det er den bedste måde at blive en del af det danske samfund. Det er flygtninge, som oftest kommer fra steder, hvor der ikke er et offentligt system som det, vi kender i Danmark. Derfor skal vi have styrket den direkte relation mellem arbejdsgiver og arbejdstager i stedet for at gøre dem til klienter – og her er det nødvendigt at finde en aflønning, der baner vej ind på arbejdsmarkedet.

Målet er, at vi om nogle år undgår at se tilbage på endnu et fejlslagent integrationsforløb. Vi ved, at flygtninge gerne vil have et job – og at det er en stor kilde til frustration, når de ikke kan få fodfæste på arbejdsmarkedet. Lad os hjælpe med at tænke ud af boksen, udvide værktøjskassen, nedbryde barriererne og sikre også flygtninge en adgangsbillet til arbejdsmarkedet, hvor vi erfaringsmæssigt ved, at integrationen foregår bedst.