Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad os få ordentligheden tilbage

»Vi skal have stoppet det værdiskred, som er ved at føre Danmark væk fra almindelig medmenneskelighed.«

»Vi danskere er generøse. Vi vil gerne hjælpe,« lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen under hans nytårstale. Gode liberale værdier, bifalder en større gruppe fra hans bagland, som imidlertid gerne vil se de fine ord mere udmøntet i praksis. »Som politisk engagerede mennesker med et grundfæstet liberalt værdisæt, vil vi opfordre regeringen til at skifte fokus,« skriver de i onsdagens Opinion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Som en del af Venstres stille bagland er vi overbevist om, at ordentligheden og den sunde fornuft stadig er en væsentlig værdi for liberale. Den hårde kolde tone i den værdipolitiske debat er ikke sund. Politikerne er rollemodeller for tonen og ordentligheden i samfundet – og derfor ønsker vi ordentligheden tilbage.

Symbolpolitik bliver ofte opfattet som et negativt begreb. Når der fokuseres på symbolske handlinger fremfor det reelle indhold, glemmer man, at politik handler om rigtige mennesker af kød og blod.

Støjberg ændrer smykkeforslag: Vielsesringe bliver nu fredet

Som politisk engagerede mennesker med et grundfæstet liberalt værdisæt, vil vi opfordre regeringen til at skifte fokus. Det danske samfund står med nogle kæmpe udfordringer i de kommende år, og så er det uhensigtsmæssigt at bruge tid og kræfter på at diskutere konfiskation af vielsesringe eller overveje at sætte militæret ind til at foretage almindelig grænsekontrol.

Vi skal have stoppet det værdiskred, som er ved at føre Danmark væk fra almindelig medmenneskelighed. Som statsministeren netop sagde i sin nytårstale: »Vi danskere er generøse. Vi vil gerne hjælpe. Det ligger i os som mennesker og borgere i et velfærdssamfund. Det ligger i vores historie som land. Vi er åbne mod verden og har ry for at handle med ordentlighed. Alt det skal vi holde fast i. Økonomien, harmonien, værdierne, ordentligheden.«

Tag f.eks. L87 – Forslag til lov om ændring af udlændingeloven, som er på vej til at blive behandlet i Folketinget. I virkeligheden er det ikke nyt, at man kan forlange, at flygtninge, som kan klare sig selv, også skal gøre det. Det er et fornuftigt princip, som har været gældende i mange år. Det nye er tilsyneladende, at politiet med lovens vedtagelse får udvidede beføjelser til at ransage flygtninges baggage for penge og værdigenstande.

Det førte til en meget uværdig og skadelig diskussion om konfiskation af vielsesringe på grænsen. En grotesk holdning, som man kun vanskeligt kan argumentere for med et liberalt udgangspunkt. Symbolpolitikken har fået lov til at tage overhånd, når en ansvarlig minister lader sig lokke ud i den slags diskussioner. Andre eksempler på det samme er annonceringen i arabiske medier eller forslaget om at kunne tilbageholde flygtninge i tre døgn, som skulle hastes gennem Folketinget uden mulighed for høring m.m. Det er ikke bare et spørgsmål om en ordentlig politik og medmenneskelighed, men også om Danmarks ry internationalt, som lige nu er for hastig nedsmeltning.

Vi skal tilbage til ordentligheden. Før en ordentlig politik med udgangspunkt i at gøre det bedste for det enkelte menneske, flygtning eller ej.

Det er tydeligt for de fleste i dag, at vi står over for en kæmpe udfordring. Derfor er det i orden, at regeringen gør en indsats for at begrænse antallet af flygtninge. Der bør arbejdes hårdt for at skabe en fælles EU-løsning i stedet for at skændes med den svenske regering.

Med de begrænsninger i tilgangen, som er gennemført eller ved at blive det, er der nu behov for, at regeringen sammen med kommunerne sætter fokus på, hvordan man helt lavpraktisk og realpolitisk får integrationen af de syriske flygtninge til at fungere. Det bliver dyrt og problematisk, men det skal lykkes. Stat og kommuner bør arbejde tæt sammen med arbejdsmarkedets parter for at sikre hurtigst mulig adgang til arbejdsmarkedet for flygtningene.

  • Debatindlægget er skrevet af: Leif Krarup, Grindsted, næstformand for V i Syddanmark. Per Paludan Hansen, formand for V Frederiksberg. Merete Due Paarup, Kolding, byrådsmedlem. Thomas Bjerrum Rosenstand, kredsformand V, Esbjerg omegn. Christian Lund Jepsen, Esbjerg, fhv. MF. Tobias Jørgensen, Kolding, byrådsmedlem. Karl-Åge Hornshøj Poulsen, Høng, byrådsmedlem. Nikolaj Lindholm, formand for V, Christiansfeld. Anders G. Christensen, Favrskov, byrådsmedlem, og Inge Dorte Mandrup, formand for Venstre i Norddjurs.