Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad os få et nyt bredbåndsforlig

Digitalisering. Nye tider kalder på nye løsninger. Det 14 år gamle teleforlig er fra en tid, da digitaliseringen kun var i sin vorden, skriver Lars Barfoed, Niels Duedahl og Lars Aagaard. De efterlyser et nyt forlig, der kan øge Danmarks vækst og digitale muligheder.

De digitale tjenester skaber værdi for familier, virksomheder og offentlige institutioner, skriver bl.a. Lars Barfoed (K). Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal have et nyt bredbåndsforlig, der bringer Danmark tilbage som global førernation på det digitale område. Det skal sikre investeringer i højhastighedsbredbånd til gavn for familier, virksomheder og offentlige institutioner.

Digitalisering og bredbånd skaber vækst og beskæftigelse i Danmark. Digitale tjenester styrker erhvervslivets konkurrenceevne, giver nye muligheder for velfærd og letter hverdagen for familierne.

Den gode nyhed er, at vi kun har set den første flig af de digitale muligheder og den digitale vækst. Den knap så gode nyhed er, at Danmark har mistet sin digitale førerposition. På ranglisten over landes IT-parathed fra World Economic Forum er Danmark faldet fra en førsteplads i 2009 til en 8. plads. Det er især på den digitale infrastruktur, at vi taber terræn.

Den vigtigste udfordring er at sikre, at Danmarks digitale infrastruktur igen kommer på bølgelængde med de allerbedste i verden. Vi skal fremme investeringer i højhastighedsforbindelser, som er afgørende for, at virksomheder, offentlige institutioner og borgere kan tage nye og avancerede digitale tjenester i brug.

Den udfordring kalder på politisk handling. Derfor bør vi sige tak for tro tjeneste til det gamle teleforlig fra 1999. Der er behov for et nyt og fremadskuende bredbåndsforlig, som kan sætte kursen for Danmarks videre færd mod digital vækst og velfærd.

DEN DIGITALE UDVIKLING rummer et enormt potentiale. Nye digitale tjenester skaber værdi for familier, virksomheder og offentlige institutioner.

En analyse for den svenske regering viser, at for hver krone, der investeres i fibernet, kommer der i løbet af bare fire år halvanden krone tilbage til samfundsøkonomien. I Danmark svarer det til en gevinst på over 15 mia. kr. på den korte bane og endnu mere på længere sigt.

Det understreger, at lynhurtigt bredbånd med ubegrænset kapacitet er et nøgleelement i den digitale udvikling. Tendensen er, at mere og mere forbindes med internettet, og at de tjenester, vi benytter, bliver mere og mere avancerede. Det gælder i vores hjem, på vores arbejdspladser og i vores velfærdssektor.

OECD forudser, at mens en almindelig familie i dag har ti apparater, der er forbundet med internettet, vil en tilsvarende familie i 2022 have 50. Det er ikke bare computere, men også ting som lamper, vaskemaskiner og fjernsyn. Det giver helt nye muligheder for familierne.

Danske virksomheder tager nye og avancerede tjenester i brug. Tag cloud computing, hvor programmer som tidligere skulle installeres på store, strømslugende servere, nu kan tilgås via internettet. Det fjerner omkostninger og frigør ressourcer. Samtidig skabes helt nye digitale arbejdspladser som hos Dansk Scanning i Esbjerg, der har succes med scanning af millioner af dokumenter. Det giver vækst og arbejdspladser – men det kan kun ske, hvis den digitale motorvej er på plads.

Også den offentlige sektor drager fordel af digitaliseringen. Vi er førende, når det gælder offentlig selvbetjening, og digitalisering kan styrke både kvalitet og effektivitet. Tænk bare på videokommunikation til konsultationer med lægen eller digital genoptræning. I Varde bruger man med stor succes videoundervisning på flere folkeskoler. Det skal vi have udbredt til hele landet, når infrastrukturen er til det.

VI BEGEJSTRES OVER nye produkter og tjenester, som gør vores hverdag sjovere eller gør os bedre til at løse opgaver på vores arbejde. Men sjældent skænker vi en tanke til den digitale infrastruktur, som gør det hele muligt.

Den digitale infrastruktur har afgørende betydning for vores samfund, økonomi og velfærd. Og vi efterspørger hurtigere hastigheder og større kapacitet på vores bredbåndsforbindelser.

Det gælder også de danske virksomheder. I en undersøgelse for Erhvervsstyrelsen, peger virksomhederne på den digitale infrastruktur som det vigtigste, hvis de skal digitalisere. Virksomhederne har digitale behov, som ikke tilgodeses, og de ser, at deres fremtidige behov ikke lader sig gøre med den nuværende infrastruktur.

Samtidig er den digitale udvikling i vid udstrækning udbudsdrevet. Udviklingen af digitale tjenester hænger tæt sammen med udbygning af infrastrukturen. Det kan sammenlignes med de elektroniske apparater, som i sin tid blev opfundet i takt med, at adgangen til elektricitet blev folkeeje. På samme måde udvikles nye digitale tjenester i takt med, at flere får adgang til højhastighedsbredbånd.

Mange steder i landet er vi godt på vej mod højhastighedssamfundet. Men skal Danmark høste hele det digitale potentiale, skal forudsætningerne være i orden. Her er den digitale infrastruktur vital, og vi er ikke tjent med politiske virkemidler fra sidste århundrede.

VORES FORUDSÆTNINGER FOR at høste det digitale potentiale er gode. Vi er blandt de mest IT-parate i verden, og danske virksomheder er gode til at digitalisere. Men skal vi igen blande os helt i toppen, skal vi sætte skub i udbygningen af højhastigheds bredbånd.

Politisk set er den vigtigste opgave at sikre solide rammer, som tilskynder til investeringer i udbygningen af den digitale infrastruktur.

Dermed er der også behov for, at vi siger farvel og tak til det 14 år gamle teleforlig. Det stammer fra en tid, hvor Google lige var grundlagt, og Boris Jeltsin var præsident. Teleforliget blev formet af et verdensbillede, hvor det endnu var uvist, hvilket potentiale bredbånd og digitalisering havde.

I dag er udfordringerne markant anderledes end i 1999. Dengang handlede det om at få sat gang i digitaliseringen. Det er lykkedes. I dag handler det om at bringe Danmark videre ind i højhastighedssamfundet. Derfor er det på tide med et nyt bredbåndsforlig, som sætter de rammer, der kan bringe Danmark tilbage i den digitale superliga til gavn for familiernes dagligdag, velfærden og erhvervslivets konkurrenceevne.