Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad os få afkriminaliseret hashen

Lars Aslan Rasmussen: På grundlovsdag kunne Berlingske dokumentere, at otte års indsats med at komme hashhandlen på Christiania til livs har været en eklatant fiasko. Hashhandlen er på ingen måde blevet begrænset.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tvært­imod tjener Hells Angels årligt omkring en milliard på dette foretagende. Når man tænker på, hvad der er blevet brugt af politiressourcer på Christiania, med det ene formål at bekæmpe hashhandlen, så er det beskæmmende, at denne nyttesløse indsats har fået lov til at foregå så længe. Tænk, om de samme ressourcer i stedet for var gået til at gøre noget for at bekæmpe kvindehandel.

Jeg synes, det er relevant at spørge politikerne på Christiansborg, hvad de selv synes, der er kommet ud af forbudspolitikken omkring hash. Jo vist, der er kommet nogle klare resultater ud af det. Jeg kan i flæng nævne: At det i den grad har forgyldt rockerne, at hashen har været omdrejningspunktet i den københavnske bandekonflikt, som har betydet, at byen har oplevet de værste skyderier siden 2. Verdenskrig, samt at den lille gruppe, der udvikler et hashmisbrug, er overladt til de kriminelle, når de køber deres rusmiddel.

Ja, resultaterne er til at tage at føle på, men næppe noget at være stolt af. Derfor ville jeg ønske, at man i Folketinget blev lidt bedre til at lytte, når vi i Borgerrepræsentationen ønsker en tre-årig kommunal forsøgsordning med afkriminalisering af hash. Et forslag som fire femtedele af de københavnske politikere står bag. Og som førende misbrugseksperter har bakket op offentligt.

På samme måde, som man i Sverige har et »Systembolag«, der sælger alkohol, burde man indføre noget lignende for hash herhjemme. Det vil alt andet lige gavne sikkerheden i hovedstaden, tage en væsentlig indtægtskilde væk fra rockerne og samtidig hjælpe den lille del, der havner i et decideret hashmisbrug. De mennesker skal nemlig ikke overlades til de kriminelle, når de køber hash, men de skal have et tilbud om at komme i misbrugsbehandling.

På samme måde som der er sket en holdningsændring omkring fixerum og lægeordineret heroin, håber jeg, at det vil være tilfældet vedrørende forbuddet mod hash. Så, kære folketing, lad os i det mindste prøve at afkriminalisere hash i en kortere årrække. Jeg ved godt, at rockerne vil blive kede af det. Men nu til dags sælges der jo Kleenex i samtlige filialer af ­7-Eleven.