Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad os bekæmpe mobning sammen

»Det er helt afgørende at få en anti-mobbelov i Danmark. Den skal forpligte myndigheder til at gribe ind over for mobning, og samtidig skal den give børn og forældre mulighed for at klage og søge erstatning af kommunen, hvis en skole for eksempel har ladet stå passivt til.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobning er en forbandelse for det barn, det går ud over. Så kort kan det siges, og så voldsomt kan det opleves. Derfor er det utroligt opmuntrende at se de mange politiske forslag, nye resultater og gode viljer, der den seneste tid har været fremme for at bidrage til at løse problemet.

Selv om vi i Danmark har en lov, der siger, at skoler skal have en anti-mobbestrategi, hører vi jævnligt om, at mobning får lov til at stå på så længe, at børn får varige men af det. Det kan vi ikke være bekendt.

DERFOR HÅBER VI, at undervisningsminister Christine Antorini nu tager initiativ til at samle alle de gode kræfter, der har meldt sig på banen for at tage ansvar for at bekæmpe mobning.

I Red Barnet mener vi, at det er helt afgørende at få en anti-mobbelov i Danmark. Den skal forpligte myndigheder til at gribe ind over for mobning, og samtidig skal den give børn og forældre mulighed for at klage og søge erstatning af kommunen, hvis en skole for eksempel har ladet stå passivt til.

Læs også: Red Barnet vil have lov mod mobning

Udover den tidlige forebyggende indsats er netop lovgivning, der forpligter skolerne til at gribe ind, og klageadgang til børn og forældre to af de tiltag, der viser sig at være mest effektive til at bekæmpe mobning. Det blev for nylig slået fast i en stor undersøgelse om mobning, som et norsk regeringsudvalg står bag. I Red Barnet håber vi, at den danske regering vil være lige så visionær og tage mobning lige så alvorligt som den norske regering.

PARTIER FRA BEGGE sider af folketingssalen har allerede meldt sig på banen. Både Venstre og SF har i de seneste uger præsenteret deres forslag til at bekæmpe mobning, og partierne lægger – ligesom Red Barnet – op til at give skolerne en handlepligt og indføre sanktioner over for dem, der lader stå til.

Venstre tager skridtet videre og vil skære i børnechecken hos de forældre, der har et barn, som mobber andre, hvis forældrene ikke vil være med til at løse problemet. Det mener vi ikke er den rigtige vej at gå. For det er afgørende, at problemer med mobning ikke individualiseres, men derimod bygger på forståelsen af, at mobning er et gruppefænomen. Der findes ingen onde børn – kun onde mønstre. Det betyder blandt andet, at det er myndigheder – ikke individuelle børn, forældre eller skoleledere – der skal holdes retligt ansvarlige, hvis en skole for eksempel ikke aktivt afhjælper mobning.

Læs også: Forældre mangler viden om mobning

Lad os sætte os ned sammen – politikere og eksperter på området – og se på, hvilken konkret konstruktion der forebygger og bekæmper mobning bedst muligt i en dansk virkelighed. Det kan betale sig samfundsmæssigt. Men først og fremmest skylder vi børnene at gøre det.