Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad de små børn komme til mig, siger Jesus – nej, det må de ikke

»Danskerne opfører sig som katolikker og tror de bliver lykkelige, hvis de gør gode gerninger.«

BM Byline foto Hans Hauge Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Martin Luther er den eneste person, hvis navn er nævnt i Danmarks Riges Grundlov. Ganske vist som adjektiv. Der står i § 4: »Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.« Danmarks Rige står på fire ben: det lovgivende, dømmende, udøvende og forkyndende ben. Hvis venstrefløjen får fjernet det fjerde ben, § 4, vil riget blive en trebenet taburet, der falder, hvis den ikke understøttes. Med andre ord: Den evangelisk-lutherske kirke understøtter staten, for metaforer vender altid begge veje. Mindre folkekirke, mindre stat.

»Understøttes« er en spændende metafor. Som det er blevet sagt: Staten understøtter ikke de danske statsbaner, kun den danske folkekirke, og det er netop, fordi den ikke er statskirke. Man understøtter enten gamle eller helt nye træer, så de ikke vælter. Folkekirken var i 1849 noget nyt, for der var ikke opfundet et dansk folk endnu, som den kunne være kirke for. Derfor var staten nødt til at skabe denne ny kirke og sørge for, at den efterhånden blev dansk og folkelig. Staten understøtter kun kirken, fordi den er luthersk. Det var den før 1849, og det forblev den derefter. Ingen stat, ingen lutherdom.

Folkekirken er en hybrid midt mellem statskirke og frikirke, og disse to kirkeformer trækker folkekirken i hver sin retning. Folkekirken er statskirke, når der er prinsebryllup eller mindekomsammen, hvor domkirken ryddes for folket og fyldes af konger, grever, bisper, soldater og ugudelige politikere. Folket får lov at se det i fjernsynet. Folkekirken er frikirke, når frejdige moderne præster får erstattet orglet med rytmisk musik. Statskirken er et levn fra enevælden, mens frikirken er den amerikanske fremtidsmodel. I den kan der synges gospel i stedet for Laub, og så kan der indføres voksendåb. Lad de små børn komme til mig, siger folkekirken og Jesus, nej, det må de ikke, siger kulturbaptisterne og disciplene. Mindre folkekirke, mere pop.

De færreste oplyste ved, hvad reformationen var. Det kan man se, fordi danskerne opfører sig som katolikker og tror de bliver lykkelige, hvis de gør gode gerninger. Men gode gerninger var for Luther helt bogstaveligt talt noget lort. Det opdagede han, mens han sad på toilettet i et tårn. Mindre folkekirke, mere from gerningsretfærdighed og TV-shows.

Vi vil høre fra ateisternes sekt, at Luther var antisemit og ville brænde synagogerne, men vi vil ikke høre om, at der er dem i dagens Danmark, der ønsker det samme. Der er en, der netop er dømt for at opfordre til det, og han havde ikke læst Luther. Luther skrev et skrift imod tyrkerne og jøderne, for han var besynderligt nok modstander af islam og jødedom. Og selv om Luther var den første bestseller-forfatter, blev hans skrift mod jøderne i datiden et stort flop, som ingen gad læse. Det er ahistorisk, at de fromme i dag fremdrager netop det skrift, som man dengang ikke lagde vægt på, og som ikke har nogen betydning. Folkekirken er faktisk ikke ude på at lukke synagogen. Mindre folkekirke, mere moské.

  • Hans Hauge er lektor, dr. phil.