Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kystsikring er en samfundsopgave

Det er åbenbart sådan, at lodsejere, der bor i første række til havet, også skal betale for sikring af Danmarks kyster.

Sommerhus ved Nørlev Strand i Nordjylland efter stormen Helga 4. december 2015. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er åbenbart sådan, at lodsejere, der bor i første række til havet, også skal betale for sikring af Danmarks kyster. Senest har miljøminister Esben Lunde Larsen (V) og borgmester i Gribskov Kommune, Kim Valentin (V), givet udtryk for, at det er lodsejerne, som skal finansiere kystsikringen ved f.eks. at optage lån i deres ejendom. Det er en kæmpe misforståelse. Mange grundejere har allerede i dag optaget store lån for at kystsikre deres grund og hus. At have et sommerhus i første række er ikke ensbetydende med, at man er millionær.

Kystsikringen er for mig at se en opgave, der vedrører alle danskere. Vi syntes alle, at det er skønt at gå en tur langs stranden og nyde solnedgangen eller gå i vandet med ungerne. Derfor er kystsikring en samfundsopgave, som koster mange millioner kroner. Mit forslag er, at der hvert år i finansloven bliver afsat et millionbeløb til sikring af de hårdest ramte områder.

I øjeblikket er der stillingskrig om, hvem der skal betale. De røde partier mener, at det skal være staten, hvilket jeg er enig i. Borgmesteren i Halsnæs Kommune har foreslået, at man kan låne penge af kommunen. Alt i alt sker der ingenting, og mange frygter den næste storm. Så kære ansvarlige minister Esben Lunde Larsen: Nedsæt nu en hurtigt arbejdende gruppe, så vi en gang for alle får løst de økonomiske og praktiske problemer, det nytter ikke at pålægge lodsejerne flere udgifter, det vil ikke være hensigtsmæssigt, da ikke alle har økonomisk råderum til de enorme udgifter, en kystsikring koster.