Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kvinder er egoistiske, når de tager hele barslen

Jeg har endnu ingen børn. Jeg har en kæreste, og vi vil gerne have børn en dag, men jeg er endnu ikke blevet overvældet af den magiske og altoverskyggende kærlighed, som mange føler kommer med et barn.

Vi taler om, hvordan det skal være for os at få børn, primært fordi vi gerne vil gøre det anderledes end gennemsnittet. Nordisk statistik 2017 viser, at fædre i gennemsnit tager ti pct. af barslen. Det er i øvrigt en bundplacering i Norden.

Jeg tror ikke på, at det er i vores barns interesse, at jeg går hjemme 90 pct. af tiden, hvilket efterlader snoldede ti pct. af tiden til min kæreste. I samfundet og i biologien er der meget fokus på det vigtige bånd, som fødsel og graviditet skaber mellem mor og barn. Dette fokus medvirker til, at mænd ikke har plads til at vise deres omsorgspotentiale. Kvinde, det er tid til at give slip på dominansen over jeres barn og tage medansvar for, at mænd får et bedre greb om barsel.

Ingen kø

Mænd står ikke i kø for at få barsel, og det forstår jeg godt. Tag min far for eksempel. Han er en fantastisk far, han har været der hele mit liv, men han er blevet snydt for at udleve sit fulde far-potentiale i mine tidlige børneår. Min familie gjorde, som mange andre familier har gjort det før dem. Min far var hjemme i 14 dage, resten af tiden var han på arbejde. Det var medvirkende til, at han blev en sekundær del af den tidlige tilknytning til min søster og mig, og hele vores barndom har vi været mere fortrolige med min mor end med min far.

Ingen bliver god til noget, de ikke øver sig på, og jeg forstår godt, at min far ikke insisterede på at tage mere ansvar for omsorgen, for min mor var super god til det. Jeg ønsker mig, at min kæreste får selvtilliden og lysten til at være lige så meget far, som jeg bliver mor. Derfor tager han også halvdelen af vores barns samlede barsel, og det skal jeg ikke holde ham fra med undskyldninger om mit særlige bånd til barnet eller hans manglende omsorgsgen.

Økonomiske argumenter

Der er økonomiske argumenter for, hvorfor mænd ikke skal på barsel. De barselsdagpenge, som mænd er berettiget til, fylder næppe husholdningskassen.

I Novozymes bliver mænd tilbudt 25 ugers barsel med fuld løn, men de vælger kun at tage brug af 11 uger i gennemsnit, så økonomi kan ikke være den eneste forklaring. Foreningen Far forklarer blandt andet tallet med, at mænd ikke får lov til at holde barsel af moren. At kvinder bevidst eller ubevidst afholder fædre fra at holde barsel er helt uacceptabelt.

Der er brug for mandlige forbilleder. Mænd som siger, at de vil have barsel. Mænd, som er åbne om, hvordan de er på barsel. Mænd, som sætter en ære i at identificere bleens indhold og kende gråd fra ynk. Og kvinder har ansvar for at give plads til, at de rollemodeller kan udvikle sig.

Tænk på, om der ikke er mere plads til din mand i barselspuljen, før du gør krav på det meste af barslen selv.

Sabotage

Når du som mor insisterer på at tage størstedelen af dit barns barsel, saboterer du ikke kun dit barns tilknytning til sin far. Du spænder også ben for kvinder, som søger job i den fødedygtige alder.

Uanset årsag, er det sjældent glædeligt at melde langtidsfravær på arbejdsmarkedet. I Danmark må arbejdsgivere ikke spørge til planer om familieforøgelse og i øvrigt tage det med i deres vurdering under ansættelsesrunder. Den nuværende barselsordning, gør det dyrere for virksomheder at ansætte kvinder end mænd.

Hvis jeg var arbejdsgiver og sad med ansvar for en hel virksomheds ressourcer, ville det være svært ikke at skæve til den generelle samfundstendens, som viser, at kvinder er væk for arbejdsmarkedet meget længere tid end mænd i forbindelse med barsel. Hvis den tid var udlignet mellem køn, havde jeg ikke risiko for at blive valgt fra, fordi jeg statistisk set er en dyrere ansættelse end den mandlige kandidat til stillingen.

Tag ansvar

Indtil barselsregler for mor og far bliver mere fair, skal vi tage ansvar. Så slip forestillingen om, at barsel tilhører dig – barslen tilhører jeres barn.

Det er et skridt på vejen til at mænd bliver ligestillet med kvinder i hjemmet, at kvinder bliver ligestillet med mænd på arbejdsmarkedet, og at forældre bliver ligestillet over for deres barn. Alt andet ville være egoistisk.

Astrid Gisbøl Melander er »kommende« mor.