Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kun en gud kan frelse blå blok!

Det var en kæmpefejl, at Venstre ikke væltede Lars Løkke Rasmussen som formand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange borgerlige vælgere må i disse dage sidde og bide i deres negle. Hvor blå blok har ført komfortabelt i meningsmålingerne helt op til valgets udskrivelse, så er situationen, her midt i valgkampen, en ganske anden. I disse dage står rød blok til at vinde, og vi kan med stor sandsynlighed se frem til fire år mere med Helle Thorning!

Hvad er der sket? Hvad er gået galt? Hvordan kan det lade sig gøre at formøble et så stort forspring og ligefrem stå til tilbagegang for blå blok? Der findes sandsynligvis mange svar på disse spørgsmål. Jeg vil gerne forsøge mig med et muligt svar. Én forklaring kunne være, at det var en kæmpefejl, at Venstre ikke væltede Lars Løkke Rasmussen som formand, da man havde krisemødet i Odense forrige sommer.

Dette møde skete med baggrund i Lars Løkke Rasmussens utallige sager med rod i bilag og rejseafregninger, alt for dyre flyrejser, rygning på hotelværelser, eksorbitant tøjforbrug som Venstre i starten betalte for, etc. Alle disse sager havde bevirket, at vælgerne stod med det indtryk, at Lars Løkke Rasmussen var en person, der ikke udviser rettidig omhu, en person som har en ganske dårlig personlig dømmekraft.

Dette reagerede baglandet i Venstre på, og man besluttede at indkalde til stormøde i Odense. Af årsager, der er helt ukendte, væltede man ikke Lars Løkke Rasmussen som formand og dermed fortsatte han med at tegne Venstre og blå blok udadtil. Som man sår, så høster man! Og Venstres, og dermed indirekte også blå bloks, såning var ganske uheldig og skæbnesvanger.

I dag høster vi frugterne, for tilbage står blå bloks statsministerkandidat som en politiker, der er fuldstændig kuldsejlet og ude af stand til at mobilisere nye vælgere og endda beholde de gamle! Blå blok, med Venstre i spidsen, har formøblet et komfortabelt forspring i meningsmålingerne til nu at tabe valget. Vælgerne har med stor sandsynlighed vurderet, at Lars Løkke Rasmussen ikke er et reelt alternativ til Thorning-Schmidt. Troværdighedsmålingerne taler også deres tydelige sprog, Thorning Schmidt har slået Lars Løkke Rasmussen i alle de seneste målinger. Vælgerne stoler ganske simpelt ikke på Lars Løkke Rasmussen som statsministerkandidat.

VÆLGERNE FRAVÆLGER ÅBENBART de politikere, de ikke mener, lever op til deres standarder for god adfærd, og de straffer i overensstemmelse hermed. Det er det, Lars Løkke Rasmussen mærker nu. Thorning-Schmidt har såmænd også lavet fejl, men det er åbenbart fejl, der tilgives. Antagelig fordi mange af de ting, man måske berettiget kan kritisere Thorning-Schmidt for, er fejl, der er et resultat af regeringssamarbejdet med Det Radikale Venstre. Det er ikke hændelser, der skyldes hendes manglende dømmekraft, men snarere Socialdemokraternes manglende mandater i forhold til de Radikales styrkeposition i regeringen. Hvorimod Lars Løkke Rasmussens fejltrin hæfter sig på hans personlige optræden, hans karakter og manglende dømmekraft.

Det har Socialdemokraterne set, deres valgkampagne kører meget fokuseret på Lars Løkke Rasmussens person, og det giver helt åbenbart resultater. For den politiske forskel mellem Socialdemokraterne og Venstre er ganske minimal. I disse dage kan blå blok kun håbe på en guddommelig intervention, hvis de skal vinde valget! For som det tegner nu, ser Lars Løkke Rasmussen ikke ud til at kunne levere varen.