Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kulturkampen er ikke Søren Pinds alene

Vibe Klarup Voetmann: Danner støtter Søren Pind, når han taler om nødvendigheden af en kulturkamp. Men kampen er ikke Pinds alene.

Vibe Klarup Voetmann, Direktør i PsykiatriFonden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye integrationsminister synes, det er for galt, at der er en overrepræsentation af kvinder med anden etnisk herkomst på danske krisecentre. Og pointerede ved sin udnævnelse, at Danner har op mod 50 procent kvinder af anden etnisk herkomst på krisecentret. Og ja, vi har også en overrepræsentation af muslimske kvinder. Men udsættes disse kvinder for mere vold end danske kvinder? Det er der ikke belæg for at mene.

I Danner ønsker vi et opgør med enhver kultur, der ikke anerkender det frie menneske. Ud af de 28.000 kvinder i Danmark, der hvert år er udsat for vold i hjemmet, er der mindst tre grupper, som har behov for en kulturkamp.

For den første gruppe, kvinder med anden etnisk baggrund, handler kampen om, at mange af kvinderne - selv om de måske er velintegrerede - lever i familier og har venner, som ikke tager afstand, når kvinderne udsættes for vold i hjemmet. Derfor er krisecentrene ofte de eneste, der kan hjælpe dem. Og derfor er der en overrepræsentation af denne gruppe hos os. Danner arbejder på at søsætte et samarbejde med en række netværk for indvandrerkvinder for at styrke kvinders rettigheder. Vi vil i kontakt med målgruppen langt tidligere, end tilfældet er i dag.

En anden gruppe er op mod den tredjedel af kvinder på Danners Krisecenter med anden etnisk herkomst, som er gift eller lever sammen med en dansk mand. Når kvinderne ender i forhold, hvor ligestilling er fraværende, og når de flygter på krisecenter på grund af partnervold, er der også en kultur, som svigter. De fortæller, at deres danske svigerfamilie og mandens kammerater aldrig har sagt fra, når mistanken om vold meldte sig. Det kan aldrig retfærdiggøres, hvis lokalsamfundet ikke siger tydeligt fra over for partnervold.

I Danner arbejder vi kontinuerligt på at fremme ligestilling og respektfuld kærlighed uden vold.

En tredje gruppe har også brug for kulturkampen. Hver tiende unge kvinde mellem 16-24 år udsættes for enten fysisk eller psykisk vold af sin kæreste. Danner og ungeportalen GirlTalk.dk har igangsat et forskningsprojekt, som skal skabe ny viden om kærestevold.

Pigerne har - ligesom alle voldsudsatte kvinder og børn - brug for en kultur, der kæmper for individets ukrænkelige ret til et liv i frihed.

Og den kulturkamp er der ingen, der har monopol på at skyde i gang.