Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kristian Jensen har ikke forstået alvoren

Peter Hummelgaard Thomsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Hummelgaard Thomsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview i Berlingske (1.3) holder finansminister Kristian Jensen fanen højt og forsvarer globaliseringen med ordene, at »vores værdier er ikke truede«. Interviewet er både interessant og skræmmende på en og samme tid.

Interessant fordi der er meget langt fra Kristian Jensens værdirelativisme og liberale globalisme til den, som hans partifæller Inger Støjberg og Markus Knuth repræsenterer. Og endnu længere til Dansk Folkeparti, som Jensen en dag ønsker skal bakke op om hans statsministerdrømme. Den del må de ret beset selv ligge og rode med.

Det, der til gengæld skærer i øjnene, er, at Kristian Jensen tilsyneladende ikke har forstået, hvad de egentlige årsager er til de økonomiske og politiske opbrud, som præger især den vestlige verden i disse år.

Venstres næstformand mener, at svaret på tidens opbrud og globaliseringsangst alene handler om at fortælle den gode historie og så ellers business-as-usual. Globaliseringen, markedskræfterne og de liberale demokratier vil blive ved med at vinde frem er Jensens ræsonnement. Så ingen grund til at stoppe op og overveje, om den globaliserings-skabte velstand ellers fordeles retfærdigt, for så går man anti-globalisternes ærinde lyder logikken.

Men i virkeligheden er det Kristian Jensen og markedsfundamentalisterne, der ved ikke at tage uligheden og den økonomiske angst alvorligt, faktisk plasker vand på møllen hos dem, der vil indskrænke frihandel, den liberale demokratiske orden og den frie bevægelighed.

Som Francis Fukuyama allerede i 2012 påpegede, så vil øget ulighed føre til opbrud og udfordre kernen i vores demokratier. Og vores befolkninger har faktisk noget at have vreden i. I en rapport fra McKinsey Institute, der udkom i juli 2016, konkluderer de, at gennemsnitligt har 65-70% af husholdningerne i verdens 25 mest udviklede økonomier (dvs. Europa og USA) mellem 2005 og 2014 oplevet faldende eller flad lønudvikling.

Med andre ord: middelklassen i vesten føler, at jorden skrider under dem. Det er ikke engang kun en følelse, det er reelt det, der sker. Samtidig bliver de fattigste fattigere, og de rige endnu rigere.

For selvom globaliseringen og frihandel har skabt en hidtil uset velstand, så er den ikke delt retfærdigt og slet ikke med nok hensyn til vores planets bæredygtighed.

Verden har ikke brug for mere af den type markedsfundamentalisme, der skabte grubunden for den værste økonomiske krise siden 30’erne, og som er i gang med at rulle tiden tilbage til en virkelighed med enorme sociale og økonomiske uligheder. Mere af det samme vil kun give populister, anti-globaliseringskræfter og anti-demokrater medvind.

Det er ikke nok at tale globaliseringen op og problemerne væk. Svaret er, som Mette Frederiksen for nyligt udtalte, at kæmpe for at styrke den sociale kontrakt og regulere kapitalismens mest skadelige sider væk.

Peter Hummelgaard er EU-ordfører (S).