Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kristian Jensen: Danmark er mere end en opfindelse, Mette Frederiksen

»Det er ikke velfærden, der har skabt velstand, men – omvendt – danskernes arbejdsindsats.«

Foto: Emil Hougaard og Henning Bagger.  Fold sammen
Læs mere

Er Danmark en opfindelse? Det mener Mette Frederiksen (S). Jeg er uenig. En opfindelse er en konstruktion. For mig er Danmark virkelighed, formet af mange århundreders historie.

Mette Frederiksen kender desværre ikke sin danmarkshistorie. »Danmark [er] på kun 100 år gået fra at være et fattigt land til at være et af de rigeste i verden,« udtaler hun. Men allerede for 100 år siden var Danmark faktisk et af verdens rigeste lande. Det blev vi i kraft af fri foretagsomhed og handel allerede i 1800-tallet. Så Mette Frederiksens historiske udlægning er i hvert fald en opfindelse.

Jeg forstår godt, hvorfor hun skriver, som hun gør. Mette Frederiksen forsøger at gøre sit parti til skaberen af den danske tillid og velstand, så hun indirekte kan sige, at Socialdemokratiet opfandt Danmark. Det er så historieløst, som det kan være.

Det er historisk korrekt, at Socialdemokratiet er glad for velfærdsordninger. Og det er historisk korrekt, at en række af disse gik for langt og måtte trimmes. Siden 1982 har alle danske regeringer derfor arbejdet på at bringe de offentlige udgifter under kontrol og tilskynde danskerne til at gøre en ekstra indsats. Det bidrag til Danmarks fortsatte eksistens kan begge sider i Folketinget være stolte af.

Men det er danskerne selv, der har mest grund til at være stolte. Det er ikke velfærden, der har skabt velstand, men – omvendt – danskernes arbejdsindsats.

Vi kan ikke tage for givet, at Danmark vil forblive et rigt land, bare fordi vi har været det gennem 100 år. Tingene kan ændre sig, hvis vi træffer de forkerte beslutninger. For hundrede år siden var Argentina f.eks. et af verdens rigeste lande. Meget gik galt, da Argentina begyndte at skærme sig af for international konkurrence. Danmark har derimod konsekvent – over de seneste 150 år – valgt den markedsøkonomiske vej. Det er sådan, vores velstand har udviklet sig.

Jeg er enig med Mette Frederiksen i, at det danske samfund rummer en stor indbyrdes tillid. Noget som man ser, når danskere opstiller ubemandede boder med friske jordbær og nye kartofler og en cigarkasse til kontanterne. Det skal vi glæde os over.

Men den tillid er ikke et produkt af politiske beslutninger. Den bygger på folkelige erfaringer. Vi er tillidsfulde, fordi historien har vist os, at vi kan være det.

Vores indbyrdes tillid er imidlertid udfordret af virkeligheden. Huse bliver ofte udsat for indbrud. Unge bliver udsat for vold i nattelivet. Ekstremister vælger at begå terror. Og kriminelle vælger at fuppe statskassen – f.eks. i forbindelse med skandalen om udbytteskat, hvor systemets tillid viste sig at være alt, alt for stor.

Vores tillid kan ikke bare være blind og naiv. Og derfor kan tillid aldrig være et abstrakt politisk princip. Den må være en konkret, folkeligt forankret indstilling til tilværelsen.

Danmark er ikke en politisk opfindelse. Danmark er vores hjem, både i fysisk og kulturel forstand.

Kristian Jensen er finansminister (V).