Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kreative børn svigtes i folkeskolen: Giv dem chancen for at udfolde sig

Den moderne folkeskole skal have plads til alle børn og unge. Hvorfor er der ingen folkeskole, som har en teaterprofil eller kulturprofil? Hvorfor skal folkeskoler have sportsprofiler, IT-profiler m.m., men ingen teaterprofil?

Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor de politikere, der sidder derude, skal diktere, at alle de elever, som kan lide sport, kan komme til optagelsesprøve på idrætslinjen – men hvad med alle de kreative børn ude i folkeskolerne? Hvorfor er det nu, at de ikke må udfolde sig kreativt?

Der sidder så mange studievejledere, som hjælper unge mennesker i retning af f.eks. en akademisk uddannelse. Men ingen studievejledere hjælper unge til at tage kreative uddannelser. Det skal man selv søge hen imod, hvis man er interesseret i det.

Hvor blev folkets skole af? Det er jo ikke folkets skole, hvis man med vilje ikke satser på de kreative fag. Hvorfor findes der ikke kulturfolkeskoler i Danmark? Vi er sådan et kreativt land, og der er virkelig mange talentfulde og dygtige børn, som kunne udvikle sig mere kreativt, end de gør nu.

Flere kreative fag

Jeg er helt enig i, at man skal lære matematik, dansk, fremmedsprog og de andre almindelige fag. Jeg synes også, at man skal have idræt på skemaet, men hvorfor kan man ikke have flere kreative fag i folkeskolen?

Folkeskolen er netop folkets skole, som skal rumme alle børn og unge. Det er et sted for folk, som kan lide sport, spejder, musik, drama m.m. Der skal være plads til alle slags mennesker. Men de kreative personer, som sidder derude, bliver desværre nedprioteret.

Vi har en borgerlig minister, som hele tiden diskuterer folkeskolen og overvejer, hvad der skal ske på området. Hvorfor lytter politikerne ikke til dem, som har erfaring på området? Hvorfor lytter de ikke til de kreative mennesker, som arbejder med det til hverdag? Det forstår jeg ikke.

Forskning viser, at hvis man f.eks. spiller musik, når man er barn, kan ens indlæring blive meget bedre. Jeg tror på, hvad forskningen fortæller.

Jeg ved, at der sidder mange derude og spørger, hvorfor der ikke findes en spejderskole, lastbilskole, caféskole osv.

Kreative emner som musik, drama og billedkunst findes ganske vist i folkeskolen, men i en grad, at jeg ikke vil kalde det decideret fag. Musik har man fra 1. klasse til 6. klasse – hvorfor har man ikke musik i flere år? Hvorfor findes dramafaget kun som valgfag? Og hvorfor er billedkunstfaget også kun fra 1. klasse til 5. klasse? Hvordan kan man vælge at nedprioritere disse fag?

Jeg mener, at det går ud over de kreative børn og unge, og der sidder faktisk en del, som gerne vil være mere kreative i skolen.