Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Koordineret indsats mod Islamisk Stat

09debMarcusKnuth.jpg
Marcus Knuth Fold sammen
Læs mere

Islamisk Stat (IS) respekterer ikke landegrænser, og i etableringen af deres selvudråbte islamiske kalifat, har de erobret store dele af såvel Syrien som Irak, hvorfra de spreder terror i Vesten. Derfor er det afgørende, at Danmark ikke kun sætter militært ind mod IS i Irak, men også i Syrien, hvor terrorgruppen har etableret sit hovedsæde i byen Raqqa.

Desuden bør vi lære af vores fejl fra tidligere operationer i Irak og Afghanistan og denne gang supplere den militære indsats med en rettidig og vedvarende civil støtte til opbygning af lokale myndigheder, politi- og retssystemer.

Om få dage sender vi 120 danske soldater til Irak for at træne irakiske soldater. Men vi bør også bistå USA i træningen af de syriske soldater, der p.t. opruster til at angribe IS i Syrien, når den forventede offensiv begynder til foråret – ellers risikerer kampen mod IS i Irak og Syrien at blive ustruktureret og usammenhængende. Og når kampen på landjorden for alvor går i gang, bør Danmark i samspil med resten af koalitionen kraftigt overveje at indsætte egne kampstyrker, der har kapacitet til at indkalde f.eks. fly og helikopterstøtte.

For hvis koalitionen i fællesskab ikke vinder de første slag mod IS, vil de lokale irakiske og syriske enheder og landsbyer miste troen på, at vi nogensinde vil kunne slå den nu veletablerede terrororganisation. I så fald vil endnu flere radikale muslimer verden over se op til IS som en legitim magtstruktur, og risikoen for flere terrorangreb i Europa, som det vi oplevede i Paris, vil stige markant.

 

Imidlertid, er der kun håb om langsigtet stabilitet i Irak og Syrien, hvis der opbygges troværdige, lokale myndigheder. Gennem mine tre år i Afghanistan oplevede jeg som både soldat og diplomat, hvordan vi nemt kunne slå Taleban militært, men at lokalbefolkningen alligevel valgte at samarbejde med Taleban, når det kom til civil lov og orden. For først mange år inde i konflikten indså vi, hvor vigtig civile strukturer såsom et velfungerende politi og retsvæsen er – og da havde Taleban allerede genvundet store områder af Afghanistan.

Derfor ligger ironien nu i, at Danmark er blandt de mest aktive nationer, når det gælder den militære indsats mod IS i Irak – dog uden at vi følger op med en omfattende civil støtte til udvikling af civile myndigheder. Samtidig går Danmark forrest, når det kommer til støtte til syrisk civil- og retssamfund i de pro-demokratiske områder i Syrien – dog uden at vi hjælper syrerne militært i kampen mod IS eller Assad.

Hvis vi skal gøre os forhåbninger om at få fjernet IS én gang for alle samt skabe langvarig stabilitet i Irak og Syrien, er vi derfor nødt til at gøre en samlet indsats i de to lande, hvor vi sætter så hårdt ind militært og civilt, som det er nødvendigt. For jo længere IS får lov til at dominere i Irak og Syrien, jo større tilslutning vinder de lokalt og internationalt, og jo sværere vil det blive at fjerne den terrortrussel, de udgør mod Danmark og verdenssamfundet.