Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Konservative i kampform - men udfordringerne venter

Foto: Linda Kastrup og Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere

Da resultatet fra en ny måling fra Megafon nåede frem til den konservative lejr på Christiansborg i torsdags, udløste det jubel.

Mens de Konservative kun formåede at skrabe 3,4 procent af stemmerne til sig ved valget i 2015 – hvilket var en katastrofe for den nye formand, Søren Pape Poulsen – står partiet ifølge Megafon i dag til 5,8 procent af stemmerne. Det er det bedste resultat i mere end tre år, og det bedste siden Pape blev leder i 2014.

Hvorfor kommer fremgangen? Det korte svar er, at det var en entydig rigtig beslutning at gå i regering. Det har givet partiet en stærkere platform til at skabe politik, levere resultater og profilere sig i kampen om vælgerne. Dertil kommer, at de Konservative agerede klogt, da regeringsdokumentet og udnævnelsen af ministre skulle på plads. Et eksemplarisk samarbejde mellem Søren Pape og Brian Mikkelsen resulterede i klare konservative aftryk i regeringsprogrammet og udnævnelse af konservative ministre på felter med stor betydning for partiet.

Med Søren Pape som justitsminister, Brian Mikkelsen som chef i Erhvervsministeriet og Mai Mercado i rollen som børne- og socialminister fik partiet en portefølje, der indrammer tre af partiets vigtigste arbejdsområder, og som samlet fortæller vælgerne, hvad de Konservative gerne vil stå for.

Derudover hører det med, at partiets konkurrenter ikke er i samme form som tidligere. Venstre befinder sig stadig i en bølgedal med lav støtte fra vælgerne. LA’s indtog i regeringen har af åbenlyse grunde været svær at forklare, og flere LA-ministre har fået en elendig start. Endelig har DF været presset af uroen om Morten Messerschmidt, og i lange perioder har Kristian Thulesen Dahl været på kant med statsminister Lars Løkke Rasmussen og V-toppen.

Tidligere befandt også de Konservative sig i en svær situation, hvor de af iver efter at profilere sig, ofte kom i karambolage med Løkkes V-regering og endte med at fremstå som borgerlige matchspoilere, og Pape havde i det hele taget svært ved at finde sin position på Borgen.

Alt dette er ændret. Pape stortrives i Justitsministeriet og har været en af regeringens suverænt mest tydelige ministre. I samme omfang som Pape havde sin andel i de Konservatives nedtur ved valget, må han nu fremhæves som en væsentlig drivkraft bag fremgangen.

Også Brian Mikkelsen har hurtigt fået identificeret sine mærkesager og er igen blevet en markant profil for sit parti, ligesom han internt i regeringens afgørende udvalg spiller en central rolle.

Det svageste led har hidtil været Mai Mercado i Børne- og Socialministeriet. Men i ugens løb kom også hun på banen. Det skete, da hun i kompagniskab med innovationsminister Sophie Løhde og undervisningsminister Merete Riisager præsenterede regeringens store dagtilbudsudspil, hvor nogle af nøgleordene var mere læring og trivsel for børn i dagtilbud samt mere fleksibilitet for børnefamilierne.

I alt vil regeringen bruge 580 millioner kroner over fire år på bedre dagtilbud for børnene og bedre valgmuligheder for forældrene. Der skal bl.a. være flere uddannede pædagoger til institutioner med mange udsatte børn. Forældre med skæve arbejdstider skal kunne veksle barnets plads i vuggestuen til en deltidsplads og kunne kombinere det med en privat børnepasser i hjemmet i aftentimerne. Endelig kommer regeringen med en fælles ramme for, hvad institutionerne skal fokusere på, når de arbejder med børns udvikling og læring.

»Der er i dag alt for stor forskel på, hvad børns forudsætninger er, når de begynder i skole, og det er svært at indhente i skolen og senere i livet. Derfor ønsker regeringen stærke dagtilbud med trivsel, leg og læring for alle børn i dagtilbud. Det handler ikke så meget om, at børn skal lære tal og bogstaver, men rigtig meget om personlige og sociale færdigheder,« lød det i en udtalelse fra Mai Mercado.

Det samlede udspil fra regeringen er blevet mødt med både ris og ros. Men politisk er der gode chancer for, at Mai Mercado vil komme langt. Det skyldes bl.a., at hun er en af de ministre, der har forstået, at det er afgørende at holde de nærmeste ordførere fra Dansk Folkeparti tæt orienteret om alle processer i stedet for at geråde ud i hårde og ofte unødvendige konfrontationer, som det bl.a. er sket for flere LA-ministre.

Efter offentliggørelsen af udspillet kaldte DF’s børneordfører, Pernille Bendixen, regeringens forslag for »interessant«. Hun understregede samtidig, at hun vil gå til forhandlingerne med et åbent sind. I praksis er der derfor lagt op til et tæt samspil med Dansk Folkeparti, hvilket i et større politisk perspektiv er med til at understrege, at regeringstoppen og DF har en fælles interesse i at få det hidtil temmelig elendige samarbejde til at fungere bedre.

Der er fortsat et pænt stykke vej til et gennembrud for Mai Mercado, men for partiet er det vigtigt, at børne- og socialministeren – som det tredje ben under partiet – nu har præsenteret et stort udspil og kommer til at fungere i lighed med justitsministeren og erhvervsministeren.

Midt i optimismen er der dog grund til at minde om i hvert fald to ting:

Målingen fra Megafon er usædvanlig positiv, og det er ikke sikkert, at andre målinger vil vise samme stærke tal for partiet. Ser man på Berlingske Barometer, bevæger kurven sig op og i retning af fem procents opbakning, men ikke så højt som i Megafon, og partiet er fortsat langt fra fordums styrke.

Derudover vil fremgangen blive testet om få dage, når et forlig om boligskatten ventes at blive lagt frem. Søren Pape har med ord og garantier iscenesat sig selv som boligejernes beskytter, men alt tyder på, at de Konservative kommer til at æde tilbageslag. Af samme grund bliver det uhyre vigtigt for de Konservative, at Søren Pape & Co. formår at forklare vælgerne, hvorfor forliget om boligbeskatningen ikke kunne blive anderledes. Det bliver – uden tvivl – en svær sag at håndtere.

Thomas Larsen er Berlingskes politiske kommentator.