Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kongehus i bølgegang

»Det kræver mere end at være en cool sportsmand at blive en god konge. Det kræver samme flid og vedholdenhed i andre arenaer.«

12debJesperBeinov.jpg
Jesper Beinov Chef for Lederkollegiet, Opinions- og Navneredaktør Fold sammen
Læs mere

Kongehuset har været på noget af en sejlads i den seneste tid, ikke mindst med prins Henriks selvvalgte pensionering, men dronning Margrethe står fortsat stærkt på broen, og en ny meningsmåling viser, at hun kan glæde sig over, at næste generation også står meget stærkt. Monarkiet skal navigere sikkert i en langt mere kaotisk medievirkelighed, hvis det skal forblive langtidsholdbart. Det stiller særlige krav, da kongehusets medlemmer modsat os andre ikke bare kan svare på alle mulige angreb, meninger og brokkeri.

At Dronningen bliver på tronen, så længe helbredet holder - ultimativt til sin død - er en dansk tradition. Hele denne pligtfølelse medvirker til, at Dronningen står så stærkt i kraft af sin dybe forankring i alle hjørner af fædrelandet. Symbolsk viste hun det forleden ved at gå om bord på Kongeskibet Dannebrog som en markering af sommerens togter, og næsten lige så symbolsk for den seneste tid var der høj søgang.

Hvor kongeskibet er tradition, fornyer monarkiet sig dog samtidig i al stilhed. Der kommer ny hjemmeside, der uploades videoer, og den nye generation er i fuld gang med at overtage protektioner og engagere sig i almenkulturelle og humanitære formål. Næste skridt bliver forhåbentlig, at kongehuset går all in på sociale medier.

Kronprinsen er kendt for at bevæge sig i alle verdens sportsarenaer, og det er særligt til ham som fremtidig konge, at forventningerne knytter sig. Det kræver mere end at være en cool sportsmand at blive en god konge. Det kræver samme flid og vedholdenhed i andre arenaer. Det være sig kunst, kultur og samfund. I så henseende går kronrinsesse Mary forrest med sine projekter, igangværende lederuddannelse og begavede offentlige fremtræden.

Her tror jeg, at mange danskere forventer at se deres fremtidige konge gøre sig systematiske overvejelser og opnå den bredde, vi kender Dronningen for. Da kronprins Frederik har en kæmpe folkelig kapital at trække på, vil han møde stor velvilje. Folket kan simpelthen lide deres fremtidige konge, men kommer han ikke mere ud over rampen i forhold til andre områder, kan det på et tidspunkt blive sværere at spejle sig i ham.

Kronprinsparret lægger netop vægt på at være et par, og samtidig viser en meningsmåling, som dagbladet BT har fået foretaget af TNS Gallup, at knap halvdelen af de adspurgte mener, at Kronprinsparret som par betragtet bliver bedre end Dronningen og Prinsen. Meningsmålingen må ses som et øjebliksbillede på, hvordan prins Henrik står. At dette så ganske enkelt er en urimelig dom over hans mangeårige tjeneste for Danmark, kan man forvisse sig om ved at kaste et blik på prins Henriks indsats. Omvendt siger det noget væsentligt om to forhold. Dels hvordan folkestemningen kan skifte. Dels hvor intakt Kronprinsparret og Dronningen står.

Kongehusets funktion i et land, hvor alting ellers foregår efter demokratiske principper, er noget særligt. Kongehuset skal samle Danmark i bredeste forstand. Såvel strengt neutralt som bærer af en tradition, hvor Dronningen holder statsråd, love tiltrædes af regenten efter Folketingets vedtagelse osv. Altid så det er uangribeligt, og det er en delikat balancegang. Ved i højere grad at demonstrere sit kendskab til sit land, kultur og historie vil Kronprinsen stå endnu tydeligere. Opgaven er ligefrem majestætisk.