Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kommunisme duer heller ikke til pension

Per Bremer Rasmussen: Socialdemokratiets forbrugerordfører Mette Reissmann slog 29.12. til lyd for »lidt kommunisme« i pensionsbranchen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu har kommunisme fejlet i enhver sammenhæng. Alene af den grund må hendes melding undre. Men endnu mere ubegribeligt er det, at hun vil indføre tvungen opsparing ved at tvinge alle til at indbetale 10 pct. til ATP.

Et lovdikteret bidrag på 10 pct. af lønnen for alle til ATP vil være gift for en af fagbevægelsens største landvindinger i efterkrigstiden - arbejdsmarkedspensionerne - og det ville være interessant at se, hvilke lønkrav det vil medføre ved de næste overenskomstforhandlinger!

Forestiller Mette Reissmann sig, at LO-arbejderen først skal betale 10 pct. til ATP og dernæst 12 pct. til sin arbejdsmarkedspension? Eller er det en total demontering af det nuværende pensionssystem, hun agiterer for? Uanset hvad er det en paradoksal udmelding fra en socialdemokratisk MFer.

Mette Reissmann henviser til en undersøgelse fra ATP, der viser, at der i perioden 2007-11 ikke er en klar sammenhæng mellem pensionsselskabernes investeringsomkostninger og afkast. Men det er en helt exceptionel periode at fokusere på. Finanskrisen har domineret i de år, og variationen i selskabernes afkast er meget større end normalt. I en periode med sådan en nedtur ser de selskaber, der har en meget forsigtig investeringspolitik og bruger mange penge på afdækning, godt ud, og de, der har investeret tungt i erhvervslivet, ser tilsvarende skidt ud. Afkast på pensionsordninger skal ses over længere perioder og dermed perioder, hvor det går op og ned.

Hvad er det så for et system, Mette Reissmann vil demontere? Det er et system, der har betydet, at:

  • i dag sparer ni ud af ti danskere op på en pensionsordning. Ufaglærte vil, når arbejdsmarkedspensionerne er helt indfaset, få næsten det samme i pension som i løn
  • antallet af fattige pensionister over de seneste 10 år er faldet med 60 pct. For LO-familien vil arbejdsmarkedspensionen betyde over 140.000 kroner mere om året før skat, når systemet er modnet
  • statskassen sparer 50 mia. kr. årligt, når systemet er helt indfaset.

Alt sammen er betydelige bedrifter - og også det, der i høj grad forklarer, hvorfor det danske pensionssystem netop er blevet kåret som verdens bedste.Vi vinder ganske enkelt, fordi vores pensioner har høj dækning og udbredelse.

Lad os holde fast i det pensionssystem, som vi ved er verdens bedste. Og ikke begynde at flirte med utopier, der i bedste fald er spild af tid og i værste fald kan trække tæppet væk under en bevislig succes.