Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kommentar: Rasmus Jarlov tager fejl om medicinsk cannabis

»Cannabis som medicin vil være et uundgåeligt naturligt redskab for læger i fremtiden.«

Rikke Jakobsen, Medicinsk Cannabis forening Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad Rasmus Jarlov tilsyneladende ikke ved, så behandler Sundhedsudvalget i øjeblikket et beslutningsforslag om en forsøgsordning vedr. medicinsk cannabis. I fald han vidste det, ville han ikke komme med et udfald i på berlingske.dk imod medicinsk cannabis som ordineret lægemiddel.

Hele indlægget er bygget på en forkert præmis, idet Jarlov antager, at Folketinget skal stemme om en legalisering af cannabis som lægemiddel.

Hvis nu Rasmus Jarlov havde spurgt sin sundhedsordfører, hvad det hele gik ud på, ville der næppe være noget debatindlæg. Hvis nu Rasmus Jarlov satte sig ind i, hvad syge danskere faktisk har kunnet få ordineret siden 2011, kunne det være, at de konservative slet ikke havde stemt for daværende sundhedsminister Bertel Haarders (V) tilføjelse til Lov om Euforiserende stoffer. En tilføjelse, der har betydet, at alle syge danskere siden 2011 har kunnet opnå naturlig cannabis på magistrel ordination, hvor lægen skal tage ansvaret for et off-label lægemiddel.

Forsøgsordningen, som er ved at blive behandlet, viderefører til dels samme magistrelle ordning, men til forskel fra i dag samles evidensen nu, og det får af uransagelige årsager Jarlov i blækhuset.

Jeg kan sagtens komme med kritisk af ordningen, som den ser ud lige nu, men det skulle i så fald være, at patienterne burde tage et ansvar selv som ved alle andre medicinske forsøg. Derved kan lægerne lære at bruge cannabis som medicin og derved være mere åbne over for en forsøgsordning. For cannabis som medicin vil være et uundgåeligt naturligt redskab for læger i fremtiden.

Det er uomtvisteligt, at cannabis har stor medicinsk virkning ifølge utallige studier, observationer, monitoringer og randomiserede forsøg med eller uden placebo. Ja, selv langtidseffekten af medicinsk cannabisindtag på dagligt 2,5 g THC er undersøgt hos 215 syge over et år, hvilke viste ingen nævneværdige bivirkninger.

Men Rasmus Jarlov stiller sig på bagbenene over den evidens, som vi for 117. gang skal have belyst om cannabis til medicinsk brug, og tordner mod et forsøg, han faktisk efterlyser.

Hvad er der så tilbage?

Systemet først – dernæst mennesket.