Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kommentar: Radio Haarder kan løfte dansk kultur

»Da Dansk Folkeparti for nylig foreslog en reduktion af DRs overførselsindkomst på langt over tre milliarder kroner med 25 pct., reagerede DR og venstrefløjen naturligvis med bestyrtelse.«

Povl Dissing, sanger i lidt yngre udgave. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Livet er ikke det værste, man har. Og om lidt er kaffen klar«. Disse legendariske ord skrevet af Benny Andersen og sunget af Povl Dissing på albummet »Svantes viser« fra 1973 var næppe blevet en selvfølgelig del af dansk kulturarv, hvis det var udkommet i moderne tider. Det ville kræve, at Dissings stærkt personlige vokal var sluppet igennem nåleøjet og spillet på Danmarks største radiokanal DR P4.

Her sidder i dag et såkaldt playlisteudvalg bestående af fire/fem personer, der vurderer, om ny dansk musik er egnet til at nå ud til licensbetalerne. Musik, der rækker bare en lille smule op over det almindelige, kan nemt blive afvist, fordi den ikke egner sig mellem to trafikmeldinger! Sådan har det været i snart to årtier, hvilket har henvist megen ny dansk musik til sekteriske fora som DAB-kanaler og det frie markeds små private initiativer på nettet.

Men nu åbner der sig omsider nye muligheder. Da Dansk Folkeparti for nylig foreslog en reduktion af DRs overførselsindkomst på langt over tre milliarder kroner med 25 pct., reagerede DR og venstrefløjen naturligvis med bestyrtelse og talte om uoverskuelige konsekvenser for vores demokrati og kultur, knæfald for kommercialismen osv. Kritikere glemte bare, at public service faktisk kan leveres af andre end monstrøse DR.

Anderledes positivt blev DFs udspil modtaget af kulturminister Bertel Haarder. I sidste uges udgave af mit eget radioprogram Cordua & Steno på den licensfinansierede, reklamefri public servicekanal Radio 24syv gik han endog så langt som til at åbne for, at der i det kommende medieforlig kunne blive født endnu en ny radiokanal, der skal styrke dansk musik og dansk kultur. Haarder nævnte også, at det klassiske musikliv lider under, at DR heller ikke på det felt er udsat for konkurrence.

Fordommene om Dansk Folkepartis kulturpolitik er mange. Jeg er dog overbevist om, at partiets kulturordfører, Alex Ahrendtsens ærinde ikke bare er et hævntogt mod Ingolf Gabolds gamle arbejdsplads med en 24 timers Richard Ragnvald-kanal som endemål.

Konkurrencestat er et upoetisk ord, der klinger af alt andet end sød musik i manges ører. Men i det næsten nordkoreanske elektroniske medielandskab, vi politisk har valgt i Danmark, så er det kun staten selv, der kan udsætte DR for den nødvendige konkurrence.

Mere end et lydtapet

På baggrund af den erkendelse opstod »Radio Møller«, som 24syv blev kaldt, fordi ideen om at skabe større diversitet i dansk taleradio var Per Stig Møllers. Naturligvis er jeg som medarbejder på netop denne kanal besnæret af tanken om, at netop Radio 24syv ville være et oplagt valg til at skabe en musik/kulturkanal, hvor musikken som i gamle dage på DRs P3 blev taget alvorligt og bestyret af værter med stor indsigt og lidenskab for deres stof. Programmer med kapaciteter som Erik Kramshøj og Jan Sneum bag mikrofonen gav dengang indblik i, at musik er meget mere end bare lydtapet til at dulme kedsomheden i bilkøen ved Vejlefjordbroen. Skal »Radio Haarder« i luften, er det sandsynligt, at DRs P3 kommer i farezonen.

Når man lytter til noget af den digitale dumdumkuglemusik på den store ungdomskanal, skal man vist også være dansker for at opdage, at det ikke er kommerciel radio, men snarere et udtryk for, at public service-begrebet er lige lovlig bredt. »Radio Haarder« kan blive et tiltrængt kosttilskud til dansk musik og kultur. Den største forhindring er nok, at Liberal Alliances ultimative krav om fem procentpoints topskattelettelser pensionerer Bertel Haarder, inden forhandlingerne om et nyt medieforlig overhovedet er gået i gang.