Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kommentar: Kanon mig her og kanon mig der

»Når vi løsrives og tror på os selv og forherliger vores 'samfundsværdier', er det opskriften på tyranni og nihilisme.«

Søren Hviid Pedersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Danmark er ved at blive oversvømmet, vi er i fare for at drukne! En sand flodbølge af kanoner ruller over det ganske land. Kulturkanon, demokratikanon, kunstkanon etc. Ikke et ondt ord om kanonernes betydning. De er såmænd ganske vigtige for et folks identitet. Men de mange forskellige kanoner er sådan set ganske overflødige. En Danmarkskanon burde kun bestå af én ting, nemlig kristendommen. Resten er bare overflødigt, eller decideret skadeligt hvis det ikke er forankret i en kristen verdens- og tilværelsesforståelse.

Den seneste kanon præsenterer 20 såkaldte samfundsværdier, og det er en blandet landhandel. Ja, man fristes til at sige, at præsentationen af disse værdier er et godt udtryk for den kulturradikale indstilling, der åbenbart er lagt for dagen. For man får det indtryk, at denne kanon er udtryk for en underliggende liberal forståelse af værdier, sådan noget med at værdier er »ligesom enormt meget noget, vi bliver enig om, i en enormt meget demokratisk og åben proces« etc. etc. og bla bla.

Som almindelig borger får man det indtryk, at disse samfundsværdier åbenbart er noget, vi vælger, lidt ligesom, når vi køber toiletpapir, flødeis og strømper. Samfundsværdier er blevet en vare på hylden i kulturens identitetsbazar. Kulturministeriet falbyder og præsenterer værdier, som Bilka eller Brugsen præsenterer deres varer og beder kunder om feedback på servicen. Samfundsværdier er, i denne liberale og kulturradikale optik noget, vi beslutter os for, så skide være med historie, traditioner og vaner. Denne samfundsværdikanons købmandstilgang til de grundlæggende værdier sidestiller således kristendommen med pludrende værdier som »frisind«, som er kode for pornografi, prostitution og nihilisme og »hygge«, som er kode for at kæve bajere og drikke sig i hegnet.

Nej, en dansk samfundsværdikanon skal kun indeholde én ting: dansk lutherdom. For dansk lutherdom er den forudsætning, hvormed vi lever vort liv som danske og deltager i den danske livsform. Selv ateister, satandyrkere, asatroende, agnostikere, kulturradikale osv. er dybt præget, ja, er grundlæggende skabt af kristendommen, netop fordi den danske kultur er en kristen kultur. Den er forudsætningen for alle andre værdier, netop fordi kristendommen giver mening og substans til alle øvrige værdier. En god dansk værdi er frihed, men ikke i den liberale/kulturradikale aftapning, hvor frihed uvægerligt ender i nihilisme, egoisme og skørlevned. Frihed er kun noget værd, når det er kristenmenneskets frihed, som den gode Luther beskrev så indgående. Frihed er underkastelse til et princip, der binder mennesket til dets konkrete næste og til det land og den virkelighed, vi nu engang er født ind i. Værdier uden forankring i kristendommen mangler seriøsitet, mening og relevans for danskeren.

Kristendommen er den muldjord, og Gud den gartner og tugter, som sikrer, at mennesket kan leve et liv, der er anstændigt, frit og ansvarligt. Når vi løsrives og tror på os selv og forherliger vores »samfundsværdier«, er det opskriften på tyranni og nihilisme. En kanon, der ikke forstås på baggrund af dansk lutherdom, er skadelig og undergravende.

  • Søren Hviid Pedersen, cand.scient.pol. og ph.d.