Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kommentar: Historieløshed om dansk slavehandel

»Der er skrevet uanede kilometer tekst om Danmarks fortid med slaver.«

Ældre tegning af slaveri. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske lader 31. oktober Nicole Obovo Frederiksen komme til orde med påstande om, at Danmarks fortid som kolonimagt (og slavehandler) undertrykkes, og at »I Danmark kvæler man sandheden«.

Fr. Frederiksen har næppe gået i dansk skole og kan ikke være regelmæssig avislæser. Folkeskolen har i generationer undervist i Danmarks ejerskab og salg af De Vestindiske Øer, handelsstationerne i Indien og Ghana og transport af slaver fra Afrika til Amerika. De fleste danskere ved, at slaveriet ophørte i Danmark for omkring 200 år siden.

Nicole Frederiksen har ret i, at »Slavetiden bliver gjort til et overstået kapitel«. Det er lige, hvad det er. Aviserne springer imidlertid ikke nogen anledning over til at behandle og holde liv i debatten om også denne del af historien. De seneste 25 år især i forbindelse med fremsatte krav om en officiel dansk undskyldning for slaveriet. Divergerende synspunkter kommer til orde, hvorved debatten er med til at fastholde bevidstheden om det mørke kapitel i danmarkshistorien.

I Weekendavisen 9. april 2010 skriver Klaus Rothstein, at det i 1998 var højsæson for undskyldninger, krav om undskyldninger eller afvisning af krav om undskyldninger i det danske statsministerium. I anledning af 150-året for slaveriets ophævelse debatteredes, hvorvidt Danmark burde sige undskyld for fortidens fortræd til slavernes efterkommere. Daværende udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (R), afviste kravet med ordene: »Jeg kan ikke se det rigtige i, at mennesker, som ikke havde noget at gøre med slaveriet, skal sige undskyld til mennesker, som ikke blev udsat for slaveri.« I Politiken 10. august 2005 mener direktøren for Det Danske Center for Menneskerettigheder, at »Fortidens slavehandel fylder ikke nok i danskernes selvopfattelse«, og at »Danskerne bør undskylde slaveri«. En række af direktørens argumenter svarer ganske godt til Nicole Frederiksens.

Kristeligt Dagblad mener 8. november 2013, at »Danmark bør ikke undskylde slaveriet i Dansk Vestindien«, og »Danskerne var hverken værre eller bedre slaveejere end andre, og landet var ikke det første til at forbyde slaveriet, som myten ofte har lydt. Derimod var Danmark første land i verden, der forbød handel med slaver fra 1803«.

Det er fint, at vi danskere igen og igen minder os selv, hinanden og den større omverden om vores fortid som kolonimagt, men jeg kan ikke få øje på nytteværdien af det yderligere kollektive selvpineri, som Nicole Frederiksen lægger op til. Der er skrevet uanede kilometer tekst om Danmarks fortid med slaver. Jeg anbefaler fr. Frederiksen og andre med huller i den historiske viden at læse forfatteren Thorkild Hansens prisbelønnede trilogi, der udkom fra 1967.

Nicole Frederiksens inddragelse af amerikansk politis åbenlyse mord på afroamerikanere i nyere tid i behandlingen af dette emne forstår jeg simpelthen ikke.

  • Niels Erik Andersen er tidligere ambassadør.