Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kommentar: Historiefortælleren oberst Lars R. Møller

»Det kunne jo være, at der bare var tale om en røverhistorie. Og røverhistorier kan man ikke rigtigt bruge i en dokumentarudsendelse.«

Pensioneret Oberstløjtnant Lars Reinhardt Møller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Der er gang i sprog og opfindsomhed, når den pensionerede oberst og glimrende historiefortæller, Lars R. Møller, kommenterer P1 Dokumentaren »Løgnen om Operation Bøllebank« i Berlingske 10. januar.

Jeg har forståelse for Møllers reaktion. Det må være vanskeligt at se store dele af den officielle version af den militærhistoriske begivenhed trevlet op. Navnlig når man som Lars R. Møller er blevet landskendt på netop fortællingen om Bøllebank gennem bøger, TV-udsendelser, foredragsvirksomhed m.v.

I klassisk dokumentar kan vi ikke tillade os blot at fortælle en god historie. Vi er nødt til at gå påstande efter i sømmene, krydstjekke med andre kilder, skriftlige dokumenter m.v. – der skal så at sige være belæg for det, som vi påstår.

Vi kan således heller ikke bygge en hel dokumentarudsendelse på detaljer om, i hvilken rækkefølge et antal kampvogne kører ud af en lejr. Det gir’ vist næsten sig selv, at der skal mere til. Igen og igen må vi gå kildernes udsagn igennem og sikre os, at der er dokumentation for det, som kilderne siger.

Hvis for eksempel en kilde påstår, at han under voldsom beskydning har banket med en træpind på en 42 tons tung Leopard-kampvogn for at få besætningen til at åbne lugen – ja så bør vi faktisk tjekke, om man overhovedet kan høre lyden af sådan en pind i gennem 15-20 cm panserstål, imens kampvognens motor brummer, og besætningen i vognen sidder med hovedtelefoner i deres hjelme.

Hvis så kilden samtidig gør opmærksom på, at vedkommende altid går rundt med en afsikret håndgranat i hånden, en kasse cigarer – så der kan deles ud til rygelystne – og, at han netop er blevet nakkebarberet af en forbipasserende granatsplint, ja så skal vi faktisk spørge ham og folkene i kampvognen, hvem der holdt håndgranaten, da han kravlede ned gennem lugen, hvordan mandens nakke så ud efter den voldsomme og sikkert blodige barbering – og hvordan det lykkedes at sidde med både kaffe, cigarer, håndgranat og en træpind i hånden i kampvognens trange rum, mens man er under voldsom beskydning.

Den slags oplysninger må faktatjekkes. Det kunne jo være, at der bare var tale om en røverhistorie. Og røverhistorier kan man ikke rigtigt bruge i en dokumentarudsendelse. Det er noget andet med kronikker, debatindlæg og den slags. Se, her kan en god lille røverhistorie fra tid til anden være helt underholdende.

  • Kasper Søegaard er journalist, DR P1, og tilrettelægger bag P1-Dokumentaren »Løgnen om Operation Bøllebank«.