Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kom tilbage til virkeligheden Løhde!

Liselotte Blix (DF) Fold sammen
Læs mere

Ældre skal smide morgenkåben og hjælpe til på landets plejecentre. Denne besked fra landets sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde, vågnede jeg og resten af Danmarks befolkning op til lørdag 23. juli. Det lyder sikkert besnærende, at ældre skal til at hjælpe til med madlavningen og den daglige husførelse, samt at de skal kunne vælge et plejehjem, hvor de har noget til fælles med de andre. Men lad os lige komme tilbage virkeligheden, Sophie Løhde.

I dag skal man visiteres til en plejehjems­plads, og der skal i mange kommuner en del til for at få en plads. At man så samtidig skal kunne vælge mellem forskellige plejehjem, der har forskellige interesser, er svært, da man, når man siger nej til en ledig plads, som man får tilbudt på et plejehjem i kommunen, ofte kommer bag i køen. I København, som har profilplejehjem, som ministeren fremhæver, så er der på nogle hjem otte-ni måneders – ja helt op til 15 måneders ventetid på at få en plejebolig. Så det er lettere sagt end gjort samtidig med, at mindre kommuner ikke har den samme mulighed.

De ældre, som jeg kender, vælger ofte et plejecenter i nærheden, da det er tæt på familie og venner. Samtidig kan de være heldige at bo sammen med mennesker, de kender fra det område, de bor i.

I forhold til, at de ældre skal »smide morgenkåben«, synes jeg, at det er en utrolig nedladende bemærkning til de ældre, som efter mange års arbejde nu har brug for hjælp. Jeg er sikker på, at mange ønsker, at de selv kunne lave noget, samt at de var fri for at bo på et hjem sammen med andre, de ikke selv har valgt til.

Jeg har i mine 20 år som hjemmehjælper ikke set nogen gå rundt med morgenkåbe og lade sig servicere. Hvis jeg mødte dem i en morgenkåbe, så var det, fordi de skulle hjælpes i bad samt i tøjet, fordi de ikke selv kunne. I dag venter desværre mange alt for længe på hjælpen, og måske er det derfor, de går med morgenkåben for lang tid.

Så skal de skrælle kartofler, mener ministeren. Ja, de fleste steder har vi bofællesskaber, og måske er der nogen deriblandt, som kan og vil skrælle kartofler. Men mon ikke det er utrolig kedeligt og ensformigt at skulle skrælle kartofler hver dag, for andet kan man mig bekendt vist ikke sætte beboeren til, da man ellers skal have et hygiejnebevis.

Jeg kender ældre på plejehjem, der gerne giver en hånd med, men det er, når de har energi til det, og så får de også lov af den ansatte. Men desværre er mange af de ældre på landets pleje­hjem meget plejekrævende og har brug for omsorg og pleje.

Så jeg håber, at sundhedsminister Sophie Løhde vil tænke sig godt om, før hun begynder at jage vores ældre i arbejde på landets plejecentre.