Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kom nu ind i kirkekampen, Venstre

Mette Bock, Liberal Alliance. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre har annonceret, at folketingsgruppen har brug for nogle ugers betænkningstid, inden man kan afslutte forhandlingerne om en kirkereform. Det er en rigtig god idé, for det er mit klare indtryk, at folketingsgruppen for øjeblikket er ude af trit med store dele af Venstres bagland.

Regeringen lancerede i 2011 forberedelserne til det, der blev kaldt »den største kirkereform siden 1849«.

Lige nu ser det imidlertid ud til, at to års intenst udvalgsarbejde, to års massive diskussioner i sogne og stifter, et bemærkelsesværdigt højt antal høringssvar og en historisk bred enighed i det kirkelige landskab er ved at munde ud i en gedigen fuser. Fordi Venstre står på bremsen.

De Konservative og Dansk Folkeparti har hele tiden været klare i spyttet. De ønsker ingen ændringer overhovedet, og det er jo en ærlig sag at insistere på at se bagud i stedet for fremad.

Til gengæld er det skuffende, at Venstre som et liberalt parti i den grad hænger i bremsen og indtil videre har rykket alle tænder ud af ethvert kompromisforslag, der kunne trække i den rigtige retning.

Liberal Alliances forslag er, at en lille, gedigen reform, der reelt flytter kompetence fra staten til folkekirken omkring den økonomiske styring, er langt bedre end et lunkent kompromis, der resulterer i pseudo-demokrati og bureaukratisering. Kan vi ikke samles om en reel reform med kompetenceforskydning, er det bedre at skubbe hele reformen til hjørne og vente nogle år.

Jeg foreslår derfor, at vi etablerer et medlemsvalgt økonomiudvalg, der skal have reel beslutningskompetence i forhold til folkekirkens økonomi. Et sådant kunne skabe et helt nødvendigt værn mod den omsiggribende statslige detailstyring af folkekirken, som rent ud sagt er ved at kvæle vores stakkels, folkekirke. Den er hastigt på vej til at blive en statskirke, der styres som en landsdækkende koncern på linje med Vejdirektoratet med alt, hvad dertil hører af produktivitetsplaner, aktivitetsmål, resultatkontrakter og det, der er værre.

Hovedansvaret for, om reformarbejdet bliver en fuser eller en ny gnist til folkekirken er regeringens og Venstres. Kirkeminister Marianne Jelved (R) insisterer tilsyneladende på en reform, hvor Venstre også er med, uanset hvor bovlam og tandløs, den måtte blive. Det er for slapt, minister!

Til gengæld er det virkelig tragikomisk, hvis Venstre ender med at gennemtvinge en reform, der bare etablerer et pseudo-demokratisk, overbureaukratisk organ, hvor der ikke flyttes så meget som et halmstrå kompetence fra stat til folkekirke.

Kom nu, Venstre. Vi har en historisk chance for at skabe et værn mod statsindblanding. Et værn, som folkekirken har så desperat brug for. Grib muligheden, kom tilbage til forhandlingsbordet – for I er vel fortsat liberale?