Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kørt over af politikerne

Henriette Kinnunen: »Hvor mange vil give sin husnøgler væk uden at have fået en krone i erstatning?« Sådan spurgte en af de danskere, som medvirkede i DR-dokumentaren »Kørt over af asfalten«, og hvis bolig netop var blevet eksproprieret som led i statens »projekt motorveje«.

Henriette Kinnunen, Erhvervsjuridisk seniorkonsulent, CEPOS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ekspropriation er et de mest vidtgående indgreb, som staten kan præstere over for sine borgere. Derfor fremgår det også udtrykkeligt af grundloven, at ens ejendom er ukrænkelig, og at staten kun kan ekspropriere til fordel for »almenvellet« og kun med udtrykkelig lovhjemmel og mod fuld erstatning.

Trods denne bestemmelse om »fuld erstatning« viste DR-dokumentaren, hvordan en borger alligevel blev tvunget fra sit hjem på et tidspunkt, hvor han ikke havde fået en krone i erstatning.

Dermed deler han skæbne med seks familier fra Randers. De venter stadig - på 4. år - på at få udbetalt erstatning, så de kan komme videre i deres liv.

Retssikkerhedsmæssigt er det et åbenlyst problem, at man som borger skal vente så lang tid på at få sin ekspropriationssag afgjort. Af samme grund bør regeringen tilslutte sig det beslutningsforslag, som de Konservative, Venstre samt Dansk Folkeparti har fremsat, og som går ud på at styrke borgernes grundlovssikrede ejendomsret i ekspropriationssager. Bl.a. ved, at forenkle klageprocessen og ved at indføre såkaldt omkostningsgodtgørelse, så borgeren kan få dækket sine udgifter til advokatbistand i ekspropriationssager.

Men fokus bør også rettes mod de borgere, som på anden vis kommer i klemme i statens motorvejsprojekter. Eksempelvis fordi de nu får en motorvej igennem baghaven, som gør deres bolig usælgelig. Eller fordi staten indirekte har stavnsbundet dem til deres bolig, ved at udskyde ellers planlagte motorvejsprojekter på ubestemt tid. Borgerne bør ganske enkelt holdes økonomisk skadesløse i forbindelse med statens motorvejsprojekter.

Politikerne bør derfor spørge sig selv, om det er rimeligt, at man som borger skal risikere at flytte fra sin bolig, uden at have fået en krone i erstatning? Og om det er rimeligt at miste hele eller store dele af den opsparing, man har i sin ejendom, på grund af statens motorveje? For nok må man som borger affinde sig med at blive kørt over af motorvejen. Men helst ikke også af politikerne.