Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Klimaet bliver ikke grønnere af, at vi bliver fattigere – tværtimod

Opgaven med at løse klimaudfordringerne bliver ikke løst med vækst alene. Den teknologiske omstilling er helt afgørende for den grønne omstilling – uden den kommer vi ikke i mål.

»Som statsministeren rigtigt pointerer, kender vi i dag ikke alle løsningerne, der skal bringe os i mål. Derfor er det prisværdigt, at både hun og DI lægger op til en massiv satsning på uddannelse de kommende år,« skriver André Rogaczewski. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Demokratiets festdag er værd at fejre. Særligt i en tid, hvor danske klimamålsætninger sætter en global dagsorden. Vi skal glædes over, at Danmark går forrest i klimakampen, og at der både er bred opbakning til regeringens målsætninger på Christiansborg og i erhvervslivet. Nu skal vi vise, at hele Danmark også kan føre de store visioner ud i praksis.

For når alle kan blive enige om, hvad retningen er, er det mest interessante, hvordan vi når i mål. Debatten er præget af følelser og talforudsigelser, som de færreste kan forholde sig til.

Jeg forstår godt, at særligt unge er bekymret, men vi svigter fremtidige generationer, hvis vi ikke gør diskussionen konkret og minder hinanden om, at vi selvfølgelig kan finde og innovere os til løsningerne. Det har vi gjort før, da ozonlaget var truet, da vi ønskede rent vand i hanerne, eller da blyet skulle ud af benzinen. Forudsætningen er, at vi bliver et rigere samfund med overskud til at tænke fremad. For klimaet bliver ikke grønnere af, at vi bliver fattigere – tværtimod.

Selvfølgelig skal vi ikke vækste blindt. Vi skal sørge for at belønne de virksomheder, der både skaber overskud på den grønne og den traditionelle bundlinje. Og vi skal sikre os, at erhvervslivet har de rette incitamenter, så de kan forpligte sig til løsninger, uden at det koster arbejdspladser til skade for den helt almindelige dansker. For mens vores unge har skabt den nødvendige bevægelse og politikerne udstukket den rigtige kurs, er det erhvervslivets opgave at føre store dele af ambitionerne ud i livet.

André Rogaczewski Fold sammen
Læs mere

Men opgaven bliver ikke løst med vækst alene. Den teknologiske omstilling er helt afgørende for den grønne omstilling – uden den kommer vi ikke i mål. Det er ved en gennemgribende digitalisering, at vi frigiver midler på det offentlige budget til den grønne omstilling, ligesom teknologien skal give os nye bæredygtige transportformer og mindske energispildet i vores huse.

Som statsministeren rigtigt pointerer, kender vi i dag ikke alle løsningerne, der skal bringe os i mål. Derfor er det prisværdigt, at både hun og DI lægger op til en massiv satsning på uddannelse de kommende år. For selvom vi ikke kan spå om fremtiden, ved vi, at forskning, innovation og viden kommer til at spille en helt central rolle i udviklingen af fremtidens løsninger. Derfor bør vi også sætte os et konkret mål for, hvor meget Danmark og danske virksomheder kan påvirke verdenssamfundets bæredygtige udvikling, så vi f.eks. får skabt flere virksomheder som Grundfos, der er verdensledende i teknologi inden for rent vand.

Omstillingerne af samfundet – både den teknologiske og den grønne – bliver omfangsrige. Men lad os huske hinanden på, at det kan lade sig gøre, og at løsningerne hænger sammen. Ikke blot så vi når en bestemt målsætning om ti år, men også så vi skaber bedre tilværelser nu og her.

Nu skal vi gå sammen om løsningerne.