Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kirkskov skrev ikke, at DF er fascistisk

Pia Kjærsgaard er Folketingets formand, repræsenterende hele Folketinget, ja, vel hele folket, og så går hun ud som DF-politiker og irettesætter en borger, skuespilchef Morten Kirkskov, der bruger sin ytringsfrihed til at mene noget andet, end hun bryder sig om.

Waage Sandø. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Kgl. Teaters skuespilchef Morten Kirkskov skrev et essay i Berlingske 10. januar 2016 , der overordnet handlede om hans syn på alle de politiske partiers manglende prioritering af kunst og kultur, om regeringens voldsomme nedskæringspolitik og den tiltagende fascistiske tone i debatten. Jeg skal love for, at den kronik har fået folk til tasterne. Flest med rasende udfald mod ham, få med forståelse eller enighed, for når han nu er venstreorienteret kunstner, så er han jo bare skinger og hysterisk og kun til at trække på skuldrene af, som Alex Ahrendtsen skriver. Dansk Folkeparti-politikeren er hurtig til at sætte prædikater på folk. Hvor ved han fra, at Kirkskov er venstreorienteret? Har han set partibogen eller beluret ham i stemmeboksen? Alex Ahrendtsen er den i øvrigt aldrig læseværdige DF-kulturordfører, der vil give 100 mio. af nutidens kulturkroner til et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde.

»Må jeg foreslå, at man også klipper håret af langhårede flygtninge og sælger det til parykker«

»Jeg var ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste Morten Kirkskovs kronik i Berlingske 10-1-16,« skrev Pia Kjærsgaard på Berlingskes blog. Jeg var så sandelig også ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste Pia Kjærsgaards udfald mod Kirkskov.

Pia Kjærsgaard er Folketingets formand, repræsenterende hele Folketinget, ja, vel hele folket, og så går hun ud som DF-politiker og irettesætter en borger, der bruger sin ytringsfrihed til at mene noget andet, end hun bryder sig om. Hun går så langt, at hun giver udtryk for, at hun tror, at mange af hans kollegaer vil undsige ham. Det er helt uhørt. Jeg mener ikke, at man tidligere har set en folketingsformand misbruge sit formandskab på den måde. Hun giver oven i købet indtryk af, at hun mener, at Berlingske har brugt for meget spalteplads på Kirkskov. Jamen, det kan da ikke være Folketingets formands opgave at blande sig i, hvordan en uafhængig avis prioriterer sit stof. Det er jo ikke Polen, det her.

Hvad Pia Kjærsgaard undlader at nævne er, at avisen også brugte megen spalteplads på, at andre synspunkter om kronikkens indhold kom til orde i denne forbindelse. Bl.a. ovennævnte DF-kulturordfører, som jeg normalt ikke gider læse, men jeg gav det en chance. Utroligt. Han får Kirkskov koblet sammen med samfundsomstyrtere. Han siger. at »der er grænser for, hvad man kan tillade sig på sådan en post. En offentlig skatteyderbetalt institution kan ikke have mennesker ansat, der aktivt arbejder for at komme folkestyret til livs. Så hvis aktive kommunister, nazister eller for den sags skyld yderligtgående muslimer ønsker at omstyrte folkestyret og aktivt arbejder for det, så kan de selvfølgelig heller ikke forvente at kunne bestride stillinger, der i sidste ende udspringer af folkestyret.«

Det er jo ren demagogi! Det er vel i øvrigt på sin plads at nævne, at Kirkskov ikke er embedsmand, men åremålsansat skuespilchef med den opgave at lave godt teater, få publikum i sæderne, overholde sine budgetter og med loyalitet udelukkende over for sin arbejdsplads.

»Kultur handler om alt det, der ligger ud over det nødvendige. I en tid hvor man har så travlt med nødvendighedens politik, er det ekstra vigtigt at sætte fokus på alt det, der ikke er nødvendigt, men som giver livet indhold og mening,« har vores kulturminister Bertel Haarder (V) udtalt. Det er jo netop det, som en stor del af Kirkskovs kronik handler om. Han savner visioner for og prioriteringer af »det unødvendige« fra alle Folketingets partier.

En anden del af kronikken er rettet mod regeringens nedskæringspolitik. Forkert er det jo ikke, at der skæres ned på uddannelse, grøn energi, ulandsbistand, kontanthjælp, ydelsen til flygtninge og på kultur og kunst. Jeg er netop blevet beskikket som bestyrelsesmedlem på Det Kgl. Teater, og her er operakoret for nylig blevet reduceret, nu bliver kapellet det, den århundreder år gamle dekorationsmalertradition står for næsten at blive skåret bort, og de næste års budgetter kommer nødvendigvis til at indeholde flere voldsomme besparelsestiltag. Det bliver ikke let at fastholde det nuværende kunstneriske niveau.

Endelig mener Kirkskov, »at vi som samfund er ved at integrere fascismens tankesæt og sprog, som en ok måde at opføre og udtale sig på, indtil videre i det små, ikke organiseret i grupper eller tropper, men slet skjult kommer den snigende ind i vores sprog og præger vores handlinger.« Jamen, det er da ikke forkert, når man ser, hvad folk tillader sig at udtale på bl.a. Facebook. Vores statsminister har for nylig advaret om det. Eller når man spytter på flygtninge eller overfalder dem. Herhjemme endnu kun i det små måske, men i vores nabolande er det anderledes skræmmende.

Kirkskov skrev jo ikke, at Dansk Folkeparti er fascistisk, selvom DFerne udlægger det sådan, »for han er jo venstreorienteret kunstner.« De føler sig udstillet i teaterstykker og TV-serier som »1864«, »Borgen« og »Krøniken«. Det virker jo helt masochistisk.

Når vi taler om fascisme i officiel politik her i Danmark, er det nærmeste vi kommer det i nyere tid vel Fremskridtspartiet. Her var tro på og beundring af »den stærke mand«, erklæret racisme: »muhamedanerne skal ud, de formerer sig som rotter«, og så det ekstreme synspunkt, at skattesnydere er at ligne med frihedskæmpere under krigen. Det sidste var det øvrige Danmark ikke enige i. Efter at »den stærke mand« (Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, red.) havde været i spjældet for skattesnyd, smuldrede partiet heldigvis, og ledende medlemmer fik nok af lugten i bageriet og dannede Dansk Folkeparti. Og her er der stadig noget med muhamedanerne, men den næsegruse tro på den stærke mand og på skattesnyderiet er forsvundet. Så nej, DF er ikke et fascistisk parti! Hvad »den venstreorienterede« Kirkskov heller ikke har skrevet.

Men tilbage til den aldrig læseværdige DF-kulturordfører, Alex Ahrendtsen. Han fik plads i Berlingske til sin helt egen kronik dagen efter Kirkskovs. Jeg tvang mig til at læse den. Her mener Ahrendtsen sig igen forfulgt, og så trækker han »os-og-dem-kortet«. Han skriver, at »Dansk Folkeparti består af helt almindelige mennesker. De påtager sig i deres fritid at bidrage til folkestyret ved at være medlemmer, gå ind i bestyrelsesarbejde, møde op til generalforsamlinger, stille op som kandidater, skrive læserbreve, hænge plakater op, gå til debatmøder og være fritidspolitikere i byrådet. Med andre ord mønsterborgere i et folkestyre.« Det er da rørende så myreflittige de almindelige mennesker i DF er, men er resten af Danmarks befolkning - der vel stort set gør det samme, men ikke er medlemmer af Dansk Folkeparti - så de ualmindelige?Hvis det at være almindelig også er at synes, at det er ok at bombe kvinder og børn i Mellemøsten eller at synes, at de brave Venligboere burde klippes skaldet som tyskertøsene under krigen, så takker jeg min skaber for at tilhøre de ualmindelige. Til slut kunne man måske foreslå, at hvis Pia Kjærsgaard har svært ved at styre sine skriblerier, så burde hun måske springe ned af formandsstolen og vende tilbage til sit gamle kulturordførerskab i Dansk Folkeparti. Her ville det være en klar forbedring. Alex Ahrendtsen kommer vi aldrig til at savne.