Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kig indad, Frank Jensen - så kan du spare millioner

Foto: Ingrid Slott og Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis den borgerlige del af Borgerrepræsentationen kan finde sammen om at gå til valg på lavere skatter, vil det være fantastisk. Som en af vore bedste finansministre, Poul Møller, sagde i sin tid, ligger borgernes penge bedst i borgernes lommer. At det ikke har været holdningen hos venstrefløjen i mange år, har vi måttet bøde for både som borgere og erhvervsliv.

Overborgmestre svarer igen med den sædvanlige sang: Hvor skal vi så tage pengene fra – og han nævner selvfølgelig som det første en af grundpillerne i kommunen, folkeskolelærerne. Skal de fyres, spørger han, vel vidende at det er en umulighed. Han kunne lige så godt have nævnt hjemmehjælperne, sosuassistenterne eller pædagogerne.

Hvis Frank Jensen imidlertid vendte sig 180 grader og så ind i sin egen forvaltning, er der uanede muligheder. Hvordan bruger de forskellige forvaltninger pengene? Vi skal ikke her igen træde i den lysende bænk, men man kunne måske nok træde i, at man intet har lært af netop denne bænk.

Et enkelt eksempel her er fodhvilerne til cyklister ved lyskryds, og så har vi selvfølgelig hele bycykel-konceptet. Hvis det blev solgt til en driftig forretningsmand, så kunne det måske blive en overskudsforretning. Om kommunen kunne få en fornuftig pris for dem betyder mindre. Hovedsagen er, at man ikke i mange år fremover skal poste uhyrlige summer i dette projekt, som slet ikke er en kommunal opgave.

Det forlyder nu også, at kommunen vil kommandere kirkegårdsgartnere fra de forskellige kirkegårde ud at samle skrald i de københavnske gader. Det er da at smide penge ud ad vinduet, når man kunne gøre som i Fredericia, hvor de sætter kontanthjælpsmodtagerne til det. Gartnerne har rigeligt at gøre i forvejen.

Penge, der blev ødslet bort på Melodi Grand Prix og Multiarenaen til fest og rejser, bør vel også nævnes som lærepenge, men én ting, som er meget dyr, er overborgmesterens politistation oppe under taget på rådhuset.

Med en tidligere politichef i spidsen sidder 125 personer og leger politi. De gør det kun på papiret, for de har hverken udrykningskøretøjer, uniformer eller skydevåben. Sikker By, kalder de projektet. Det koster 125 mil. om året, og der kommer kun glittet papir ud af projektet. Om København er blevet en sikrere by, kan man jo så spørge borgerne om.

Jeg er godt klar over, at jeg her kun har kradset lidt i lakken. Der kan sikkert findes mange andre måder at spare på. F.eks kunne man jo bestemme, at ingen udvalg må tage på studietur til Langbortistan, hvis der findes materiale, så man i stedet kan læse sig til emnet. Hvis der er en vilje, er der også en vej.