Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kendispolitikere

»Hermed er Yahya Hassan fanget i sin første mulige selvmodsigelse, hvorfor det kritiske spørgsmål til politikeren Hassan må være: Er du på nogle stræk alligevel enig med vorterne?«

28debTomJensen.jpg
Tom Jensen Fold sammen
Læs mere

Flere og flere politiske partier kører den ind med kendis, og det har været sat til debat – er det nu ikke for galt? Jeg må tilstå, at jeg ikke helt forstår problemet. Medmindre de pågældende kendisser intet har på hjerte eller kapres på trods af, at de mener noget helt andet end partiet, hvilket åbenbart forekommer. Men i sig selv er det da i orden, at partier går uden for den etablerede politikerkreds og skaffer sig nye profiler. Som måske kan tilføje dansk politik noget andet. Hvorfor jeg ønsker såvel Charlotte Bircow som Yahya Hassan velkommen i valgkampen. Til gengæld må såvel kendisser såvel som besserwissere og nobodies finde sig i, at stiller de op til et folketingsvalg, vil de blive bedømt på, hvad de siger. Ikke på, hvor kendte de er. Sådan er gamet. Spørg bare erhvervsmanden Lars Kolind, hvis troværdighed som politiker hurtigt kom under pres, da han i 2007 som nyopstillet kandidat for Ny Alliance foreslog, at man skulle gennemføre et forsøg med 40 procent skat på Fyn.

Se også: Thomas Larsen: Svært spring fra poesi til politik

Hvad så med de to nye kendis-kandidater? Well, endnu har Charlotte Bircow ikke sagt særlig meget udover, at der er behov for oprydning i den offentlige sektor, og at hun som kandidat for Liberal Alliance vil vægte sundhedspolitikken højt. Yahya Hassan, derimod, kan man ikke beskylde for ikke at have sagt noget, eftersom han holdt en timelang enetale på det pressemøde, hvor han blev præsenteret som kandidat for Nationalpartiet. Talen var både rablende og sprogligt kreativ, som man kunne forvente, men hvad med indholdet? Det vil selvsagt føre for vidt at gennemgå hele talen, men lad os dykke ned i et par highlights. Hvad angår flygtningepolitikken er Yahya Hassan meget kritisk. Hvilket næppe kan komme som et chok. Med udlændingepolitikken i sigte kalder han Danmark for »en belemrende lillebror, som gylper i tide og gylper op i utide og vækker én om natten og stadig tisser i sengen og skider i bukserne og skal have ble på og smitter alle med børneorm og vræler og falder i brønden og leger med de slemme drenge og laver ulykker«, og det lyder jo herligt, men det er blot optakten til en konklusion, der går på, at Danmark skal holde op med at smide bomber i hovedet på folk i Mellemøsten og i stedet tage imod dem som flygtninge. Hvilket jo lyder pænt og rigtigt, indtil man indser, at bomberne jo er noget, vi smider i hovedet på dem, der jager flygtningene herop. Ikke på flygtningene selv.

Læs også: Charlotte Bircow stiller op for Liberal Alliance

Om dagsordenen med at få flygtninge i arbejde siger Hassan: »Hvad med om de fandt et arbejde til de øvrige borgere først?« Her lyder han grangiveligt nærmest som en Pia Kjærsgaard... Siden følger han op med en ganske befriende tirade mod Hizb ut-Tahrir, som »bringer skam over den islamiske kulturarv, når de reducerer den til sharia«, og som Yahya Hassan anser for at være »en vable eller en vorte i samfundet«, og de ord skal han ikke høre et ondt ord for, men siden lyder han alligevel som et ekko af Hizb ut-Tahrirs pressemeddelelse efter terroren i København med ordene: »Det er bedrøveligt, når Danmark bliver angrebet, men det må være en konsekvens, der relaterer sig til vores egne handlinger ude i den vide verden. Hvad vi foretager os udenrigspolitisk, det falder altså tilbage indenrigspolitisk«. Hermed er Yahya Hassan fanget i sin første mulige selvmodsigelse, hvorfor det kritiske spørgsmål til politikeren Hassan må være: Er du på nogle stræk alligevel enig med vorterne? Måske træls at få stukket ud, men han må finde sig i det. For nu er han politiker.